Így hat a magzatra, ha iszik az apa

Egy amerikai kutatócsoport szerint közvetlen kapcsolat áll fenn a születési rendellenességek és az apa kora, illetve alkoholfogyasztási szokásai között.

Noha a születési rendellenességek mindig is jelen voltak, a kutatók igazán csak mostanában kezdték komolyan vizsgálni a kiváltó okokat. Az mindenesetre biztos, hogy a gyermek egészségére mindkét szülő hatással van.

Az eddig is ismert tény volt, hogy az anya által nyújtott hormonális, pszichológiai és tápanyagban gazdag környezet hatással van a gyermek génexpressziójára, sejtválaszára és szervstruktúrájára. Ugyanakkor arra eddig nem gondoltak, hogy az apának szintén nagy szerepe van, és hogy kora valamint életmódja megjelenik a gyermek génjeiben és így hatással van nem csak saját gyermekére, de az őt követő generációkra is.

Ha az apa alkoholista, az a magzatra is hatással van

Adott például az alkoholos magzat szindróma (FASD), amit olyan gyerekeknél is diagnosztizáltak, akiknek anyja egyáltalán nem fogyasztott alkoholt. A kutatók szerint elképzelhető, hogy az FASD-vel született gyerekek többségének apja alkoholista.

Négyszer-ötször nagyobb eséllyel tesznek öngyilkossági kísérletet azok, akiknek szüleik maguk is megpróbálkoztak ezzel, akár vannak kóros hangulatváltozásaik, akár nincsenek - állítja egy amerikai tanulmány. Részletek!

Kutatásukhoz mind emberek, mind állatok esetében végeztek elemzéseket az apák és az öröklődő epigenetikai programozás közötti kapcsolatokról. A felhasznált korábbi tanulmányokból kiderült például, hogy ha az apa a serdülőkor előtt hiányosan táplálkozott, akkor a gyermek esetében komolyan megnőtt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Az idős korban gyermeket nemző férfiak utódainál pedig a skizofrénia, az autizmus és a születési rendellenességek kockázata nagyobb.

Az olyan születési rendellenességek, mint a csökkent agyméret, a rossz kognitív funkciók vagy az alacsony születési súly az alkohollal is összefüggésbe hozható, míg az elhízott apák gyermekei esetében a rosszul működő anyagcsere, a diabétesz és az agyrák kockázatával kell számolni.

Forrás: scienceworldreport.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)