Így előzhető meg a gyomorrák!

Bár már kimutatták, hogy a Helycobacter pylori fertőzés gyomorrákot okoz, vitatott, hogy a baktérium kiirtása hatékony-e a gyomorrák megelőzésében. Ez különösen fontos kérdés a japán Yamagata tartományban élők számára, ahol ez gyakori betegség.

A World of Gastroenterology című lapban ismertetett kutatás során, melyet Dr. Katsuhiro Mabe (KKKR Sapporo Kórház, Gasztroenterológiai osztály) vezetett, Yamagata tartomány lakosságát vizsgálta 2000 és 2007 között. Összehasonlították a gyomorrák előfordulását H. pylori-pozitív peptikus (gyomor-) fekélyben szenvedők között, akiknél H. pylori-eradikációt végeztek és akik a hagyományos savtalanító terápiában részesültek.
A felmérésben 4133 páciens vett részt, átlagéletkoruk 52,9 év volt, és 56 gyomorrákos esetet regisztráltak az 5,6 éves követési időszak során. A gyomorrák életkorra és nemre illesztett előfordulási gyakorisága az eradikációs csoportban a másik csoporthoz képest 0,58 volt. Ez az arány egy éven belül 1,16-ra, 1-3 év múlva 0,50-ra, három évvel később pedig 0,34-ra módosult, ami azt mutatta, hogy a hosszabb idejű követés összefügg a gyomorrák hatékonyabb megelőzésével. Nem mutatkozott szignifikáns különbség a gyomorrák előfordulásában a sikeres eradikációs terápiában részesülők és nem részesülők között.Ugyanakkor a vékonybélfekélyben szenvedőknél - amely fiatalabb korban fordul elő - a rák jelentősen ritkábban fordult elő a sikeres eradikóciós terápiában részesülő csoport esetében.

A vizsgálat eredményei, melyek szerint a peptikus fekély eradikációs terápiája nem jelenti a gyomorrák mindenkori megelőzését, hangsúlyozzák az eradikációs terápia hosszabb és óvatosabb követésének fontosságát. Továbbá a fiatalabbaknál a hatékonyabbnak megfigyelt kezelés azt sugallja, hogy a lehető legkorábban ki kell irtani a Helicibacter pylori-fertőzést.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
0, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag