Horkol? Vegyen fel harisnyát!

Az embóliát megelőző gumiharisnya viselése segíthet az egyik gyakori alvási rendellenességben szenvedő betegeken - derült ki egy tanulmányból.

A legújabb kutatás szerint azokban a betegekben, akik szoros kompressziós harisnyát viseltek egy hétig, harmadával csökkent az alvászavar. Az obstruktív alvási apnoéban szenvedő betegek gyakran felébrednek éjszaka, ami a következő nap rendkívüli kimerültséget okozhat. Többnyire a középkorú, túlsúlyos férfiakat érinti, horkolást és a légzés gyakori, ideiglenes szünetelését okozva.

Az alvási apnoé során a légutakban lévő izmok összeesnek, ezért a légzés legalább tíz másodpercre leáll, mielőtt az agy jelet küld az izmokba az összehúzódásra, és újra megnyílnak a légutak. A betegség nemcsak a beteg és hálótársa alvását zavarja, hanem a vérnyomást is megnöveli, ami pedig szívpanaszokat eredményezhet. A betegeket sok esetben folyamatos, pozitív légúti nyomással (CPAP - continuous positive airway pressure) kezelik, ez azonban azzal jár, hogy egy maszkot kell viselniük alvás közben, ami sokak számára kényelmetlen.

Az olasz Bresciai Egyetem kutatói legújabb kutatásukban teljes hosszúságú, embóliamegelőző kompressziós harisnyát használtak a lábszár véráramlásának szabályozására. Tizenkét, vénapanaszokkal küszködő beteget toboroztak, akiknek napközben vér gyülemlik fel a lábszárában, ami éjszaka a többletfolyadék nyakba áramlása miatt alvászavarokhoz vezetett. Dr. Stefania Redolfi arról számolt be, hogy a kompressziós harisnya csökkentette a napközbeni folyadékfelgyülemlést, ez pedig az éjszaka a nyakba áramló folyadékot is csökkentette, ami viszont egyharmadával visszaszorította az apnoék számát.

Az alanyok egy héten keresztül ébredéstől lefekvésig viselték a harisnyát. Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine szaklapban közzétett eredmények szerint a lábszárban felgyülemlő folyadék mennyisége 62 százalékkal, az egy alvási órára eső apnoék száma pedig 36 százalékkal csökkent. Dr. Redolfi úgy véli, meglepő, hogy pusztán a kompressziós harisnya viselése ilyen mértékben visszaszorította az alvási apnoét. A szakember szerint érdekes lenne megvizsgálni, mennyivel nagyobb hatást lehet elérni az eszköz hosszabb távú alkalmazásával. Ez azért lenne különösen fontos, mert a CPAP gépi kezelést sok beteg a maszk miatt nem bírja elviselni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció