Hol lesznek zsírpárnái? A genetika megmondja!

Végre választ kapunk a réges-régi kérdésre, miszerint a férfiak miért a hasukra, a nők pedig inkább csípőtájra híznak: a genetika szerint a kétféle zsírszövet szinte teljesen különbözik egymástól.

"40 ezer egérgént vizsgálva csak 138 volt, mely mind a hím, mind a nőstény egyedek zsírsejtjeiben fellelhető" - állítja Dr. Deborah Clegg, a Texasi Egyetem docense, az International Journal of Obesity című újságban megjelent tanulmány témavezetője. Az egerek zsíreloszlásában hasonló nemi különbség van, mint ami emberek esetében is megfigyelhető.

"Mivel a gének kifejeződési mintázata különbözik, azért a női és a férfi zsírsejtek szinte teljesen eltérően viselkednek" - fűzi tovább Dr. Clegg. Férfiakban az extra súly a has köré, míg nők esetén inkább a fenéktájra, a combra és a csípőre rakódik. A rossz hír, hogy a hastájéki zsír számos olyan elhízással társított betegség kockázatát növeli, mint a cukorbetegség, illetve a szívbetegség. Ugyanakkor a hölgyek védettek ezekkel a betegségekkel szemben, egészen a menopauza bekövetkeztéig, amikor is lecsökken a nő nemi hormonok szintje, és a zsírpárna mintázata áttevődik a hasi tájékra.

A Dr. Clegg és munkatársai által tett megállapítás közelebb visz annak magyarázatához, miként alakul ki hölgyek esetén ez a váltás. A vizsgálat során egerekben mikrocsipek segítségével tanulmányozták a különböző helyeken lévő zsírsejtek közötti, illetve a nemmel kapcsolatos genetikai különbségeket. A nőkben kialakuló derék- és csípőtáji zsír inkább a bőr alatt helyezkedik el, míg a hason lévő - mely a férfiakra és a menopauza utáni nőkre jellemző - inkább a zsigerek köré rakódik le.

A magas zsírtartalmú étrenden tartott hím állatok több súlyt szedtek fel, mint a hasonló étrenden tartott nőstények. A hím állatok zsírsejtjei ráadásul több gyulladással kapcsolatban álló gén működését serkentették. Ezzel szemben azok a nőstények, akiknek petefészkét mesterségesen eltávolították - szimulálva az emberi menopauzát - a hímeknél is többet szedtek fel, mely zsír főként a has köré rakódott - hasonlóan a hímekhez. A gyulladásos gének működése itt is fokozódott, azonban külső ösztrogén (női nem hormon) bevitelével a gyulladásos működést csökkenteni lehetett, valamint a nőstényekre jellemző zsíreloszlás is visszaállt.

A munkacsoport ezáltal bizonyította, hogy a petefészek hormonjai nagymértékben befolyásolják a zsír eloszlását, mely tény a jövőben hozzájárulhat az emberekben alkalmazott hormonpótló terápia tervezéséhez.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő