Hogyan javítja közérzetünket az ölelés?

A simogatás, az ölelés és az érintés számos előnyt hordoz egészségünk szempontjából a stressz csökkentésétől a fájdalomcsillapításon át a kapcsolatok fenntartásáig.

Tudományosan bizonyított, hogy ha fogjuk szerettünk kezét, csökkenthetjük fájdalmát. A Kaliforniai Egyetem kutatói felfedezték, hogy nők esetében partnerük érintése érzéstelenítő hatást vált ki, sőt ugyanezt tapasztalták már a kedves fényképének hatására is.

A kísérletben 25-en vettek részt, többségében diákok, akik legalább hat hónapja éltek boldog kapcsolatban barátjukkal. A vizsgálatok során kiderült, hogy kedvesük fényképét nézve a nők kevésbé éreztek egy enyhe égés okozta fájdalmat. Hasonló érzéstelenítő hatást tapasztaltak akkor is, amikor barátjuk kezét foghatták, miközben alkarjukat "mérsékelten fájdalmas hőhatásnak" tették ki.

A továbbiakban a nők kedvesük vagy egy idegen kezét fogták, illetve egy labdát szorongattak. Azok, akik párjuk kezét foghatták, "kisebb testi fájdalomról számoltak be ugyanakkora mértékű inger hatására". Ez a jelenség magyarázhatja, miért jönnek rendbe a kisgyermekek egy puszi hatására, és miért van stresszcsökkentő hatása a háziállatok simogatásának.

Egy másik kutatás szerint az ízületiprotézis-beültetésen átesett betegeknek 50 százalékkal kevesebb fájdalomcsillapítóra volt szükségük, ha háziállat-terápiát is alkalmaztak. Emellett jól ismert, hogy a házi kedvenccel rendelkezők általában egészségesebbek, mint azok, akik nem tartanak állatot, mert a kedvencek csökkentik a stresszt, és mozgásra ösztönöznek. Nagy-Britanniában a Pets and Therapy elnevezésű jótékonysági szervezet 1983 óta segíti a gyógyulást szeretetotthonokban, hospice-házakban és kórházakban háziállatok segítségével.

Dr. Ludwig Lowenstein oktatáspszichológus szerint a boldog házasság titka a napi négy ölelés. A kutató csapatával olyan párokat vont be vizsgálatába, akik boldognak vallották magukat, hogy kiderítsék, hogyan befolyásolja az együtt töltött idő a kapcsolat sikerét. Eszerint havonta legalább hét estét kell együtt tölteni, ebből pedig legalább kettő legyen szabályos randevú, például étteremben. Kétszer induljunk romantikus sétára, és legalább egyszer menjünk szórakozni vagy moziba a gyerekek nélkül. A boldog párok emellett azt is javasolják, hogy havonta egy estét töltsünk külön párunktól.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció