Hogyan határozza meg az agy testtömeget?

Agyunk és testünk kommunikál egymással, így tartva fenn a normális testtömeget. Ezen neurobiológiai párbeszéd újabb részleteit fedték fel a Beth Israel Orvosközpont munkatársai.

A legutóbbi száma a testtömeg fenntartását meghatározó összetett kommunikáció részleteit taglalta: a GABA nevű jelátviteli anyag segít az energiaegyensúly beállításában, valamint megmagyarázza a barna zsír elégetésekor végbemenő folyamatokat. Dr. Bradford Lowell professzor és munkatársai képesek voltak vázolni azt a "huzalrendszert", melynek segítségével az agy gyakorlatilag meghatározza az étvágyat és a kalóriaégetést.

Az agy apró területe, a hipotalamusz számos funkciót szabályoz, többek között az energia-egyensúlyt is. Ehhez a raktárak telítettségi állapotát jelző visszacsatolásos jeleket kell kapnia a szervezettől, valamint a külső környezetet, de még az emocionális állapotot is fel kell mérni. Jelen vizsgálat során a kutatók az agyalapon elhelyezkedő idegsejtek egy csoportját tanulmányozták, melyek a hipotalamusz egy részét képezik. A genetikailag módosított kísérleti egerek kérdéses területe képtelenné vált a GABA elválasztására, ami elhízást, és a kalóriaégetés gátlását vonta maga után. Ugyanakkor a beavatkozás az élelem felvételét számottevően nem befolyásolta.

Ugyanakkor a zsírszövetek között is különbséget kell tenni: míg a fehér zsír az energiaraktározásért, addig a barna a hőtermelésért felel, így járulva hozzá a szervezet hőmérsékletének szabályozásához. Ily módon a barna zsírszövet kritikus a normál testsúly fenntartásában, és az elhízás megakadályozásában. Idáig azonban a barna zsírszövet szabályozásának részletei nem voltak teljes mértékben tisztázottak. E legújabb kutatás azonban arról is lerántja a leplet, hogy a hipotalamusz GABA-rendszere meghatározza barna szövet a zsírégetését. A felfedezés nem csupán az elhízás kórtanában nyithat új utakat, de olyan elhízáshoz társult kórképek esetén is, mint a 2-es típusú cukorbetegség.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: