Hatékonynak ígérező teszt a prosztatarák felismerésére

Egy új, vérmintából végezhető vizsgálat lehetővé teszi a prosztatarák pontosabb felismerését, annak minden eddiginél korábbi stádiumában.

A vizsgálat jelenleg kísérleti fázisban van, azonban pontosabbnak tűnik a maga 90 százalékos megbízhatóságával, mint a széles körben elterjedt prosztata specifikus antigént (PSA) célzó vizsgálat. Az Oxfordi Géntechnológiai Intézet kutatói eredményeiket a denveri Molekulárdiagnosztikai Konferencián mutatták be, melyet az Amerikai Rákkutató Társaság (AACR) szervezett.

A vizsgálat auto-antitesteket mutat ki, hasonlóan az olyan autoimmun betegségekhez (amikor a szervezet a saját szövetekre támad), mint az 1-es típusú cukorbetegség, a reumás ízületi gyulladás, valamint a lupusz. John Anson és munkacsoportja abból indult ki, hogy a szervezet ugyanilyen antitesteket generál a rák korai fázisában.

A teszt nagy izgalmat kavart szakértő körökben, ugyanis egyrészt a felismerés korai, tehát még eredményesebben kezelhető stádiumú felfedezést tenne lehetővé, másrészt ezek az antitestek a szérumból egyszerűen meghatározhatóak. A kutatók 15 olyan fehérjecsoporttal foglalkoztak, melyek megtalálhatók a prosztatarákosok vérmintáiban, egészségesekében azonban nem. Az eljárás lehetővé tenné, hogy a rosszindulatú elváltozás egyértelműen elkülöníthető legyen a jóindulatútól.

Mivel a nagyobb mintaszámot célzó vizsgálat még jelenleg is függőben van, Anson nem nyilatkozott pontosan a tanulmányozott fehérjékről. Jelenleg 1800 vérmintát vizsgálnak, ebből 1200 származik a kontrollcsoportból, melynek tagjai számos más, eddig diagnosztikai szempontból zavarónak bizonyuló betegségben szenvednek. A végleges eredményt a következő év elejére ígérik.

Anson reményei szerint a módszer alkalmazható lesz egyéb betegségek, például a lupusz diagnosztikájában is. Amennyiben sikerrel járnak, az eljárás 10-15 éven belül kerülhet kereskedelmi forgalomba.

A szakértők régóta sürgetik egy, a PSA-nál megbízhatóbb szűrőmódszer fejlesztését, hogy visszaszoríthassák a téves pozitív esetek számát, ily módon csökkentve a szükségtelen sebészeti és radiológiai beavatkozások arányát.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció