Hatékony a fagyasztás prosztatarák ellen

A prosztata -150 fokon történő fagyasztása elpusztítja a benne található rákos sejteket.

A cryoterápia néven ismert módszert már évek óta alkalmazzák, mint lehetséges kezelési eljárást, és most hosszú távú utánkövetéses eredmények is igazolják megbízhatóságát, ám a szakértők szerint még ez sem elég, hogy a módszer rutinszerűen alkalmazható legyen.

A beavatkozás során vékony tűn keresztül lehűtött argongázt juttatnak a prosztatába, mely akár -150 °C-ra is lehűl, ami természetesen a sejtek - így a daganatsejtek - pusztulását okozza. Egyelőre azonban megoszlanak a vélemények a módszer hatásosságát illetően, hiszen randomizált klinikai vizsgálat még nem áll rendelkezésre, sőt eddig a hosszabb távú eredményekről sem volt elérhető megbízható információ.

A mostani tanulmány egyik társszerzője, Dr. Ralph Miller szerint is legalább 10 év szükséges ahhoz, hogy biztosan kimondhassuk egy eljárásról, hogy működik, mivel a prosztatarák lassan növő típus. Ez az első ilyen vizsgálat, mely 10 éves utánkövetésről nyújt adatokat. Dr. Miller azt állítja, hogy a cryoterápia a helyi, illetve az általános besugárzás eredményeihez hasonló klinikai kimenetelt eredményez. Miller doktor és munkatársai 370 prosztatarákos esetet vontak be kutatásukba. Mindannyian elsővonalbeli kezelésként kapták a cryoterápiát. Az átlagosan 12,5 éves utánkövetési időszak alatt az alacsony kockázatú csoportban a betegek 81 százaléka maradt daganatmentes, a közepes rizikójúak 74 százaléka és a magas kockázatú betegek csaknem 46 százaléka maradt egészséges a hosszú periódus során.

Dr. Miller szerint az eredmények alátámasztják a cryoterápia létjogosultságát, ám Dr. Anthony D'Amico, a Boston-i Női Klinika radiációs onkológia osztály vezetője nem ért egyet Millerrel. Mivel nem randomizált kutatásról van szó, a módszert nem lehet megbízhatóan összehasonlítani más eljárásokkal - vélekedik.

A cryoterápia mellékhatásai és szövődményei a többi kezeléshez hasonlóan az inkontinencia, impotencia, illetve a hatástalanság. Az Egyesült Államokban egyelőre körülbelül 10-15.000 beavatkozást végeznek belőle évente, szemben a 60.000 prosztataműtéttel, 50.000 belső és 30.000 külső besugárzással.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: