Halálos pókcsípésből lesz a mellrák gyógyszere?

A Queenslandi Egyetem munkatársai egy kétéves klinikai vizsgálat során arra keresik a választ, hogy a pókméreg képes-e elpusztítani a daganatos sejteket.

Kígyóméregből kivont gyógyszert régóta alkalmazzák krónikus fájdalom kezelésére, míg egyes skorpiómérgek egérkísérletes modellben a ráksejtekhez kötődtek. Az ausztrál munkacsoport 300 molekulát vont ki 10, a Fraser-szigeteken lévő szellőztetőkben talált pók mérgéből, melyek hatással lehetnek a daganatos sejtekre. Dr. Norelle Daly és munkatársai az elegytől azt várják, hogy képes lesz elpusztítani az emlő rákos sejtjeit.

Ugyan a vizsgálat még igen korai szakaszban van, azonban a kutatók nagyon bizakodóak. Az evolúció évmilliókon keresztül tökéletesítette ezeket a méreganyagokat, az így kialakul specializálódás miatt a szakértők azt várják, hogy a daganatot célzott módon lehetne kezelni.

Az emlőrák a leggyakoribb nőket érintő rosszindulatú daganat, Magyarországon évente 4 ezer új esetet diagnosztizálnak.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő