Hagyja a gyereket internetezni: tanul belőle!

Bár a szülők talán sokallják a képernyő előtt töltött időt, a tizenévesek valójában fontos társasági és technikai ismeretkre tesznek szert internetezés közben, derül ki egy nemrégiben közzétett tanulmányból.

"Talán meglepő a szülők számára, de a számítógépezéssel töltött idő nem pazarlás" - mondta Mizuko Ito, a közlemény vezető szerzője, a magán ösztöndíjakat adományozó MacArthur Alapítvány munkatársa. "A szülőkben tévhitek élnek az online töltött idővel kapcsolatban: azt hiszik, hogy veszélyes lehet, vagy lustává teszi gyermekeiket" - folytatta Ito, aki egyben az irvinei Californiai Egyetem kutatója is. "Mi azonban megállapítottuk, hogy a fiatalok számára az online töltött idő esszenciális bizonyos társasági és technikai ismeretek megszerzése érdekében, melyek nélkül a mai digitális világban elvesznének" - fejtette ki.

A vizsgálathoz, mely a legátfogóbb felmérés az Egyesült Államokban a tizenévesek digitális média használatáról, a Dél-Californiai Egyetem és a berkeleyi Californiai Egyetem kutatói 800 fiatalt és a szülőket kérdezték ki három év alatt. Több mint 5000 órát töltöttek el azzal, hogy megfigyelték a tinédzsereket olyan oldalakon, mint a MySpace, a Facebook, vagy a YouTube. "Az amerikai fiatalság fontos társasági és technikai ismereteket fejleszt ki online - gyakran olyan módon, melyet a felnőttek nem értenek, vagy nem értékelnek" - állapították meg. "Generációs szakadék tátong az online aktivitás megítélésében a fiatalok és a felnőttek közt. "A felnőtteknek többnyire fogalmunk sincs, hogy hogyan töltik a serdülők az időt online, ezért gyakran kockázatosnak és haszontalannak értékelik azt" - olvashatjuk a tanulmányban. A közlemény szerint azonban a gyerekek bonyolult társasági és technikai szavakat használnak az online kommunikáció során, emellett megtanulják a mai társadalomban elengedhetetlen társasági és műszaki ismereteket.

A munka a macfound.org című honlapon online olvasható. A szerzők két felhasználótípust azonosítottak a tinik közt. Van aki a barátok miatt, mások érdeklődésük által hajtva interneteznek. Előbbiek elsősorban úgymond "lógnak" a neten már meglévő barátaikkal, míg utóbbiak online gyűjtenek információt, és nem zárkóznak el újabb közösségektől sem. "Mindkét esetben a fiatalok a saját maguk által kreált új kifejezésformákkal és viselkedési szabályokkal érintkeznek" - áll a cikkben. "A folyamat során a tinédzserek különböző média és műszaki ismereteket szednek fel, mivel új oldalakon járva folyamatosan alkalmazzák a média legújabb formáit." "Próbálgatással a fiatalok egyre újabb médiaismereteket adnak hozzá repertoárjukhoz, például azt, hogy hogyan kell videót létrehozni, illetve játékokat, vagy a saját MySpace oldalukat testre szabni." A gyerekek motiváltak, hogy társaiktól online tanuljanak az Internet segítségével, mely olyan új nyilvános helyet biztosít számukra, ahol kommunikálhatnak, és egymástól visszacsatolást kaphatnak saját viselkedésükről.

"A tinik különböző helyen élő, különböző életkorú emberekkel beszélhetnek, akiknek hasonló az érdeklődési körük, ami arra ösztönzi a fiatalt, hogy hobbiját akkor is élvezettel űzze, ha otthoni baráti körében nem talál társat hozzá. Az online világ példa nélküli lehetőséget biztosít a gyerekeknek társas világuk bővítésére és a társasági életben való részvételre, akár a MySpace, vagy a Facebook ismerőskereső oldalak segítségével, akár videók közzétételével a YouTube-on" - magyarázta Ito. Az Interneten a gyerekek önállóan tanulnak, olyan információkat keresnek, ami érdekli őket, és felkeresik azokat, akikhez segítségért fordulhatnak. Az iskolai elvárásoktól rendkívül távol eső világról van szó. Ott a tanár a szakértő, és hozzáfordulni csak az adott szabályok szerint szabad. A közleményben arról is szó esik, hogy bár sok fiatal naprakész műveltségre és műszaki ismeretekre tesz szert, sokuknak számos kihívással is szembe kell néznie, mint például azzal, hogy hogyan tegyék magukat láthatóvá, illetve hogyan kezeljék kapcsolataikat online. Az online média, az üzenetek, a közzétett profilok olyanokhoz is eljuthatnak, akikre a tinik nem gondolnak, és gyakran nem lehet törölni az egyszer közzétett információt.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció