Ha fogyni akar, fizessen készpénzzel a kasszánál!

Bank- és hitelkártyával való fizetés esetén hajlamosak vagyunk egészségtelenebb ételek vásárlására, derül ki a Journal of Consumer Research-ben megjelent közleményből.

"Ennek két oka is van" - állítják a szerzők, Manoj Thomas a Cornell Egyetemről, Kalpesh Kaushik Desai a Binghamtoni és Satheeshkumar Seenivasan a Buffalói, New York-i Állami Egyetemről. Hirtelen döntés esetén ösztönösen egészségtelenebb ételeket választunk, a készpénzzel való fizetés pedig pszichológiailag sokkal fájóbb, mint a kártyás fizetés, ezért jobban átgondoljuk, mire van valóban szükségünk.

Kutatók fél éven át 1000 háztartás vásárlási szokásait vizsgálták. A vizsgált alanyok bankkártyás fizetés esetén sokkal több egészségtelen élelmiszert vásároltak, mint készpénzes fizetéskor. Az utánkövetéses vizsgálatok szerint ez a készpénz elvesztése miatt van, ami annál erősebb szabályozó tényező, minél jobban ragaszkodunk a pénzünkhöz.

"A túlsúly nagyarányú elterjedése intézkedéseket tesz szükségessé. A meggondolatlan vásárlás és az egészségtelen élelmiszerek megvásárlása az első lépés a legtöbb vásárlónál a kövérség megelőzésében. Annál több fogyasztó igyekszik egészséges élelmiszereket választani, minél többen értik, hogy a készpénzes fizetés esetén jobban átgondoljuk, mire is van valóban szükségünk" - fogalmaznak a szakemberek. A kutatók szerint kapcsolat lehet a túlsúly terjedése és a fizetési mód megváltozása között is. Amerikában a felnőttek 34 százaléka túlsúlyos. 2006-ban a vásárlások közel 40 százaléka bankkártyás fizetéssel történt.

Ezen változások azt sugallják, hogy az önkontroll nem teljes mértében csak rajtunk múlik, olyan járulékos környezeti tényezők is segíthetik illetve gátolhatják, amelyek az éhségérzetünket és jó közérzetünket is befolyásolják.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső