Ha félti a férfiasságát, kerülje ezeket a gyógyszereket!

Egy erekciós problémákkal kezelt férfiakat vizsgáló olasz tanulmány kapcsolatot talált a koleszterincsökkentő sztatinok és a férfi hormon, a tesztoszteron abnormálisan alacsony szintje között.

Dr. Irwin Goldstein, a San Diego-i Alvarado Kórház andrológiai osztályának vezetője és a Journal of Sexual Medicine szerkesztője szerint számos betege panaszkodik szexuális teljesítménye csökkenéséről, mióta sztatint szed. A cikk a folyóirat áprilisi számában jelent meg.

Ugyanakkor egy Minnesota államban elvégzett vizsgálatból az derült ki, hogy az impotencia ritkán fordul elő a gyógyszert szedő férfiak között, a használat ideje során az impotencia gyakorisága egyre csökken. "Azoknál a férfiaknál, akik 9 évig szedtek valamilyen sztatint, 64 százalékkal kisebb eséllyel alakultak ki erekciós problémák" - mondta a tanulmány társszerzője, Jennifer St. Sauver, a Mayo Klinika epidemiológusa.

St. Sauver elmondásai szerint ezek az eltérő eredmények abból erednek, hogy különböző embercsoportokat vizsgáltak: a minnesotai tanulmányt az átlagos népesség körében végezték, míg az olasz vizsgálatban csak erekciós problémákkal küzdő férfiak vettek részt.

A vizsgált minnesotai férfiak 30 százaléka, míg az olaszoknak csak 7 százaléka szedett valamilyen sztatint. Jelentések szerint az amerikai felnőtt lakosság 16 százaléka szed koleszterinszint csökkentő gyógyszert. Az olasz felmérés alacsonyabb számadata arra utalhat, hogy a sztatinok csökkentik a merevedési zavarok előfordulását.

"Ha valaki sztatint szed és szexuális problémája van, ne hagyja abba a gyógyszer szedését, inkább menjen el vérvételre és kezeltesse esetleges alacsony tesztoszteronszintjét" - javasolta Goldstein.

Egy 2007-es tanulmány szintén kapcsolatba hozta az alacsonyabb tesztoszteronszintet a sztatinok szedésével. Későbbi vizsgálatok szerint ez az elhízással és a cukorbetegséggel magyarázható. A tanulmány azért készült, mivel egyes jelentések szerint a sztatinok csökkenthetik a prosztatarák kialakulását a tesztoszteron szint csökkentésével. Ezt igazoló eredmények nem születtek.

"Több különböző tanulmány talált kapcsolatot a sztatinok és a férfihormonok alacsony szintje között, de a döntő bizonyíték felderítése ebben a témában gondosan felügyelt vizsgálatokat igényel" - mondta Goldstein.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső