Gyorsabban felépül a beteg, ha robot segít a műtétben

Ha robotsebész asszisztál az orvos mellett egy műtéten, akkor több szempontból is jobban jár a beavatkozáson áteső beteg: hamarabb felépül annyira, hogy hazamehessen; kisebb eséllyel kerül vissza később a kórházba; ráadásul még a vérrögök kialakulásának kockázata is jelentősen csökken - állapította meg egy új kutatás.

Szélesebb körben fel kellene ajánlani a nagyobb hasi műtétekre váró pácienseknek a robotsebészet lehetőségét a tudósok és szakemberek szerint. Egy kutatás ugyanis megállapította, hogy ez az eljárás felgyorsítja a gyógyulási időt, valamint csökkenti a beavatkozás utáni szövődmények – egyebek mellett a vérrögök – kialakulásának kockázatát és az újabb kórházi kezelés szükségességének esélyét. A kutatók hároméves, húgyhólyagrák miatt műtött betegek nyomon követésén alapuló munkájának eredményeiről a The Guardian is beszámolt.

Fontos megállapítások születtek a modern műtéti eljárással kapcsolatban. Fotó: Getty Images
Fontos megállapítások születtek a modern műtéti eljárással kapcsolatban. Fotó: Getty Images

Gyorsabb felépülés, kevesebb komplikáció

A kutatásba 338 beteget vontak be. A rajtuk elvégzett beavatkozások felénél robot asszisztált, míg a másik 169 pácienst kizárólag emberek műtötték – ez utóbbi esetekben nyílt műtétekről beszélünk. A nyílt műtét során a sebész közvetlenül a páciensen dolgozik, és viszonylag nagy metszéseket ejt a bőrön és az izmokon. Ezzel szemben a robot-asszisztált beavatkozások során a sebészek távolról irányítják a csak minimálisan invazív műszereket.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a nyílt műtéten átesett alanyokhoz képest a robotsebészet 52 százalékkal csökkentette az újbóli beavatkozás szükségességének esélyét, emellett 77 százalékkal mérsékelte a vérrögök kialakulásának kockázatát. „Azt láttuk, hogy ha ezt a modern műtéti eljárást alkalmazzuk, akkor lerövidül kórházban töltött idő is (10 napról 8-ra) és gyorsabb a felépülés. De nemcsak az ágyban töltött idő lesz kevesebb így, hanem a komplikáció is. Ezek nagyon fontos megállapítások” – mondta el James Catto, a Sheffieldi Egyetem urológiai sebészprofesszora, a kutatás egyik vezetője.

A tudósok szerint kutatásuk az eddigi legerősebb bizonyíték a robot-asszisztált műtétek előnyeire. Most azt szorgalmazzák, hogy az Egyesült Királyságban minden nagyobb hasi műtét esetében tegyék elérhetővé a robotsebészetet.
Nemrég elvégezték az első itthoni robotsebészeti beavatkozást az Országos Onkológiai Intézetben (OOI), egy prosztataeltávolító műtétnél segédkezett a Da Vinci nevű robot.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)