Gyorsabban felépül a beteg, ha robot segít a műtétben

Ha robotsebész asszisztál az orvos mellett egy műtéten, akkor több szempontból is jobban jár a beavatkozáson áteső beteg: hamarabb felépül annyira, hogy hazamehessen; kisebb eséllyel kerül vissza később a kórházba; ráadásul még a vérrögök kialakulásának kockázata is jelentősen csökken - állapította meg egy új kutatás.

Szélesebb körben fel kellene ajánlani a nagyobb hasi műtétekre váró pácienseknek a robotsebészet lehetőségét a tudósok és szakemberek szerint. Egy kutatás ugyanis megállapította, hogy ez az eljárás felgyorsítja a gyógyulási időt, valamint csökkenti a beavatkozás utáni szövődmények – egyebek mellett a vérrögök – kialakulásának kockázatát és az újabb kórházi kezelés szükségességének esélyét. A kutatók hároméves, húgyhólyagrák miatt műtött betegek nyomon követésén alapuló munkájának eredményeiről a The Guardian is beszámolt .

Fontos megállapítások születtek a modern műtéti eljárással kapcsolatban. Fotó: Getty Images
Fontos megállapítások születtek a modern műtéti eljárással kapcsolatban. Fotó: Getty Images

Gyorsabb felépülés, kevesebb komplikáció

A kutatásba 338 beteget vontak be. A rajtuk elvégzett beavatkozások felénél robot asszisztált, míg a másik 169 pácienst kizárólag emberek műtötték – ez utóbbi esetekben nyílt műtétekről beszélünk. A nyílt műtét során a sebész közvetlenül a páciensen dolgozik, és viszonylag nagy metszéseket ejt a bőrön és az izmokon. Ezzel szemben a robot-asszisztált beavatkozások során a sebészek távolról irányítják a csak minimálisan invazív műszereket.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a nyílt műtéten átesett alanyokhoz képest a robotsebészet 52 százalékkal csökkentette az újbóli beavatkozás szükségességének esélyét, emellett 77 százalékkal mérsékelte a vérrögök kialakulásának kockázatát. „Azt láttuk, hogy ha ezt a modern műtéti eljárást alkalmazzuk, akkor lerövidül kórházban töltött idő is (10 napról 8-ra) és gyorsabb a felépülés. De nemcsak az ágyban töltött idő lesz kevesebb így, hanem a komplikáció is. Ezek nagyon fontos megállapítások” – mondta el James Catto, a Sheffieldi Egyetem urológiai sebészprofesszora, a kutatás egyik vezetője.

A tudósok szerint kutatásuk az eddigi legerősebb bizonyíték a robot-asszisztált műtétek előnyeire. Most azt szorgalmazzák, hogy az Egyesült Királyságban minden nagyobb hasi műtét esetében tegyék elérhetővé a robotsebészetet.
Nemrég elvégezték az első itthoni robotsebészeti beavatkozást az Országos Onkológiai Intézetben (OOI), egy prosztataeltávolító műtétnél segédkezett a Da Vinci nevű robot.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt az ország keleti harmadában még több lehet a felhő, majd ott is gomolyosodik a felhőzet. Másutt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Elszórtan várhatók záporok, jégdara záporok, elsősorban a Duna-Tisza közén zivatar kialakulása sem kizárt. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra