Gyógyszermentes megoldás jön a fülzúgásra

Az orrba és a fülbe bevezetett ballon segíthet a hallási rendellenességek, többek között a fülzúgás kezelésében.

Amikor a szóban forgó ballon a fülbe kerül, sós vízzel feltöltik, ami kitágítja és megszünteti az Eustach-kürt elzáródását. Ez a keskeny átjáró köti össze a középfülüreget a garattal, és segíti a normális hallást. Az Eustach-kürt közvetlenül a dobhártya mögött helyezkedik el, és általában zárva van, csak nyeléskor, ásításkor és rágáskor nyílik meg, hogy kiegyenlítse a nyomást a dobhártya két oldalán.

Meglehetősen gyakori azonban, hogy a mindössze 4 cm hosszú járatot nátha vagy más felső légúti fertőzés következtében nyák tömíti el. Ennek következtében a légnyomást a dobhártya belső felén nem lehet kiegyenlíteni, ami fájdalmat és átmeneti süketséget okozhat, amiről az emberek gyakran panaszkodnak megfázás esetén. A rendellenesség általában magától elmúlik, de egyes esetekben makacs tünetek jelentkeznek, ami további fertőzésekhez vezet, és károsítja a dobhártyát, továbbá a középfül finom hallómechanizmusait. Ez pedig más állapotokat, például fülcsengést és fülzúgást (tinnitus) válthat ki.

A bristoli Southmead Kórház új, tervezett kísérletében körülbelül 200, Eustach-kürt diszfunkcióban szenvedő beteget vetnek alá ballonos kezelésnek, melynek során altatásban egy lapos ballont vezetnek be az orrba, onnan pedig az Eustach-kürtbe. A ballont két percre feltöltik, majd eltávolítják. Ezt követően egy csövet vezetnek a beteg másik fülébe, és két évig megfigyelés alatt tartják.

A bevezetni kívánt kezelést korábban a finnországi Tampere Orvostudományi Egyetem tesztelte 11 beteg részvételével. A kísérlet azt mutatta, hogy a kürt minden esetben kitágult, a tünetek pedig enyhültek.

Adenike Oluwasanmi, a Southmead Kórház fül-orr-gégésze elmondta, hogy az Eustach-kürt diszfunkcióját jelenleg a dobhártyába vezetett csővel (timpanosztómiával) kezelik. Ezzel az eljárással azonban a makacs fertőzés és a maradandó dobhártya perforáció kockázata jár. Egyes betegek esetében a műtét megismétlésére is szükség lehet. Dr. Oluwasanmi szerint az Eustach-kürt tágításával javítható annak működése, és a középfül működését is javulhat.

A Pittsburgh-i Egyetem kutatói egy másik újítást is felfedeztek: egy eredetileg haspuffadás elleni tablettával is feloldható az Eustach-kürt elzáródása. A szimetikon rágótabletta a fülben felgyülemlett sűrű nyák gázbuborékainak felbontása révén szabadítja fel az Eustach-kürt elzáródását. Ez megnyithatja a kürtöt, így a levegő átjárhat az orr és a középfül között, és kiegyenlítődhet a nyomás a dobhártya két oldalán. Amint a légnyomás kiegyenlítődik, a hangok továbbítódhatnak.

Az amerikai kísérletben 40 olyan felnőtt vesz majd részt, akikben megfázás következtében alakult ki a középfüli rendellenes nyomása. A csoport fele az aktív terméket kapja, a többiek placebót. A fülben lévő nyomást fél órával a kezelést követően mérik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső