+17° - +39°
Nincs front

Gyógyszerek, kézzel készítve

A patikusok nem csak a gyári készítményeket árulják, hanem helyben is készítenek gyógyszereket. Ezeket magisztrális gyógyszerkészítményeknek nevezik, készítésüket pedig szakzsargonnal magizásnak.

A gyógyszerkészítés hagyománya

A gyógyszerészek régen maguk készítettek minden orvosságot, hiszen akkoriban még nem voltak gyárak, melyek tonnaszám ontották volna a gyógyszereket. Minden patikusnak megvolt a maga receptje az egyes betegségek gyógyítására. Ezeket vitték tovább generációról generációra. Később, a gyógyszerészi tudomány szervezett oktatásának elindulásával kialakult a szakma által alkalmazott receptek gyűjteménye, melyeket mindenki használt, de ekkor is maradtak olyan készítmények, melyek egy-egy gyógyszertár különlegességei maradtak.

Ma miért van erre szükség?

Talán érthetetlen, hogy a modern világban miért kell egy patikában gyógyszerkészítéssel bajlódni, mikor meg is rendelhetnék a gyáraktól azokat. Tény, hogy ennek a tevékenységnek nagyrészt hagyományőrző szerepe van, viszont hasznos lehet abban az esetben, ha egy adott hatóanyagú készítmény hiánycikk, vagy az orvos a gyári összetételtől eltérően szeretné rendeli. Ráadásul az ott készített termékek tovább szélesítik az alkalmazható gyógyszerek palettáját.

A gyógyszerek egyedi előállításának két fajtája is lehetséges, az egyiknél az orvos utasításai alapján készítik a medicinákat, a másik fajtájánál egy hivatalos vényelőirat-gyűjteményben, a Szabványos Vényminták (latin nevén Formula Normales = FoNo) című könyvben leírtak alapján készül a gyógyszer. Ezt a receptgyűjteményt az Országos Gyógyszerészeti Intézet adja ki, és az ő szakembereik vizsgálják felül bizonyos időközönként.

Manapság már a FoNo-s készítményeket is készítenek gyárak. Ekkor a patika vezetőségének feladata eldönteni, hogy éri meg jobban neki. Megvenni a ható- és segédanyagokat, tárolni azokat, és igény esetén elkészíteni a gyógyszert, vagy egyszerűen csak készen megvenni. Esetenként a betegek is jobban járhatnak, ha gyári FoNo-s készítményt vásárolnak, ugyanis a gyár nagyobb tételben gazdaságosabban tudja gyártani azokat, mint mikor egy patikában tízesével készítik.

Milyen betegségek ellen jók?

Mivel a FoNo-s, illetve a saját titkos patikai receptek nagy része elég régi, így mondhatjuk, hogy azoknak a betegségeknek a kezelésére szolgálnak, melyeket különösebb diagnosztikai módszerek alkalmazása nélkül a régi időkben is felismertek, és már akkor is ismerték rá az ellenszert. Például vérnyomáscsökkentőt vagy koleszterincsökkentőt nem kaphatunk, de köptetőket, köhögéscsillapítókat, hashajtókat és lázcsillapítókat igen. A hatóanyagok egy része természetes eredetű, bár találunk újabb szereket is, hiszen ezt a receptgyűjteményt időnként felülvizsgálják.

Sok testápolót, és más bőrápoló krémeket is készítenek helyben a patikák. Ezek a kozmetikai cikkek más-más gyógyszertárakban változó összetételűek lehetnek, és a receptjük még a másik gyógyszertár előtt is titkos.

Milyen gyógyszerformákat készítenek?

Szinte az összes gyógyszerformát elő lehet állítani patikában, megvan hozzá minden eszköz. A különböző oldatokat, emulziókat, szuszpenziókat sötét színű gyógyszeres üvegben adják ki. Ezek eltarthatósága elég rövid, az adagolás alapján kiszámolják ki a gyógyszerészek, hogy hány napig elegendő az a mennyiség, és annyi napot írnak rá eltarthatóság címén. Ugyanez a helyzet a kúpokkal, szem- és fülcseppekkel is. A kenőcsök 1, néha 6 hónapos lejárati időt kapnak. Nem is szabad ezeket a termékeket tovább tárolni, ugyanis a patikatisztaság ellenére az előállítás során nem lehet olyan mértékű sterilitást biztosítani, mint gyári körülmények között.

Egyes gyógyszerformák az idő múlásával azonban teljesen kihalnak, így van ez a pilulákkal is, amit helytelenül pirulának hívnak. A régen nyílt patikákban még megtalálhatók a készítésükhöz használt eszközök, bár ma már nagyon ritkán írják fel ezt a gyógyszerformát, ugyanis a tabletták és a kapszulák átvették a hatalmat.

Külsőleges - belsőleges

A gyógyszerek hatásának kifejtéséhez alapvető fontosságú a helyes alkalmazás. Ehhez tartozik annak ismerete, hogy milyen időközönként mennyit és hogyan kell használni belőle. Ezeket az információkat a gyógyszer tárolóedényére ragasztott kis cetlin, az úgynevezett szignatúrán tüntetik fel. A szignatúra színe is segíti a megkülönböztetést, hiszen a belsőleg alkalmazandó szerek kék, míg a külsőleges termékek piros szignatúrát kapnak. A külsőleges-belsőleges megkülönböztetés az alkalmazás helyétől függ. Azt tekintik belsőlegesnek, ami a tápcsatorna valamely részével érintkezik, így a bevételre szánt gyógyszerek, és a végbélkúpok is. Viszont az egyéb testnyílásokban alkalmazott készítmények mind külsőlegesek, például az orr- és fülcseppek, és a hüvelykúpok is.

Hogyan változik napjainkban a patikák gyógyszerkészítő szerepe?

Bár a régi időkhöz képest sokkal kevésbé jellemző, de ma is sok gyógyszertárban készítenek gyógyszereket, azonban egyre inkább csökken ez a tevékenység, mert a gyárak kész termékeket árulnak. A másik oka a háttérbe szorulásnak az Európai Unióhoz való csatlakozásunk, ugyanis Európa más országaiban nem is folyik ilyen tevékenység, hiszen a gyógyításnak bár hatékony, de nem elég modern eszközei.

A magisztrális gyógyszerkészítés jelentősége csökkenésének ellenére megtanítják a gyógyszerészhallgatóknak az egyetemen, hiszen egy patikusnak tudnia kell gyógyszert készíteni.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+34, +39 °C
Minimum:
+17, +22 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában derült, gyengén felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag