Gyógyszer készülhet a vörösborból

Amerikai kutatók felfedezték, hogyan fejti ki a vörösborban és más növényi alapú termékekben található reszveratrol jótékony egészségügyi hatását.

Az amerikai Országos Szív, Tüdő és Vér Intézet munkatársai azt állítják, hogy kutatásuk segít rendezni a reszveratrol biokémiájával kapcsolatos tudományos vitát, és utat nyit a reszveratrol alapú gyógyszerek fejlesztése felé.

"A reszveratrol számos betegség, például a 2-es típusú diabétesz, az Alzheimer-kór és a szívbetegség kezelésében is alkalmazható"- számol be a tanulmány szerzője, Dr. Jay Chung. "Ahhoz azonban, hogy a kutatók biztonságos és hatékony gyógyszert készíthessenek belőle, először pontosan ismerniük kell, mit vesz célba a sejtekben."

A kutatók szerint a reszveratrol a foszfodiészteráz (PDE) fehérjéket gátolja, amelyek a sejt energiájának szabályozásában játszanak szerepet. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a reszveratrol első számú célpontja a szirtuin 1, a mostani tanulmány szerzői azonban kétségbe vonták ezt a feltételezést, miután kimutatták, hogy a reszveratrol működéséhez egy másik fehérjére, az AMPK proteinre is szükség van. Ha a reszveratrol közvetlenül a szirtuin 1-gyel lépne kölcsönhatásba, a kutatók szerint nem ez lenne a helyzet. A szakértők reszveratrollal kezelt sejtek metabolikus tevékenységét vizsgálták, és kimutatták, hogy a vázizomzatban lévő PDE4 protein a reszveratrol jótékony egészségügyi hatásának fő célpontja. A kísérleti egerek utánkövetéses vizsgálatai megerősítették, hogy a reszveratrol a PDE fehérjékhez kapcsolódik, és azokat gátolja.

A Cell folyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmány eredményei nem feltétlenül alkalmazhatók közvetlenül az emberekre, ezért a reszveratrol alapú gyógyszerek kifejlesztéséhez számos további kutatásra lesz szükség.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés