Gyógyítható lesz az ekcéma

Egy élesztőgomba-törzs kiirtása képes előnyösen befolyásolni a gyulladásos bőrbetegségeket, például az ekcémát - olvasható a Letters in Applied Microbiology oldalain.

Nagy-Britanniában a gyermekek 20 százaléka szenved az atópiás ekcéma nevű bőrbetegségben, míg többségüknél a probléma serdülőkor környékén megoldódik, addig a felnőttek 7 százalékának életük végéig számolnia kell a tünetekkel. A száraz, hámló, és viszkető bőrrel járó elváltozás előfordulási aránya növekvő tendenciát mutat. A betegség pontos homály övezi, azonban arra hajlamosító tényezőként szerepelhet a Malassezia sympodiali s nevű élesztőgomba.

A szóbanforgó törzs mind az egészséges egyének, mind az ekcémások bőrén jelen van, azonban a betegek bőrfelszíne rugalmasabb, repedésre hajlamosabb, ami behatolási kaput jelenthet a kórokozónak. A svéd Karolinska Intézet munkatársai arra keresték a választ, miként lehetne úgy elpusztítani az élesztőgombát, hogy a bőrsejteket ne érje károsodás. Ehhez mintegy 21 fehérje hatását tanulmányozták, melyek a sejtmembránon képesek átjutni. Ezek a vegyületek a természetes antibiotikumok közé tartoznak, melyek számos mikróbával, baktériummal, gombával és vírussal szemben hatásosak.

Tina Holm és munkatársai tenyésztéses kísérleteik során 6 peptid esetében tapasztaltak toxikus hatást az élesztőkolóniákkal szemben, ugyanakkor a bőr sejtjei nem mutattak károsodást. Mindazonáltal a humán kipróbálásig még számos kérdésre választ kell adni, de a kutatók bizakodnak, hogy a módszer a jövőben új terápiás szerek fejlesztését segítheti elő.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció