Gyermeket szeretne? Ne egyen szóját!

A spermában milliliterenként 80-120 millió hímivarsejtnek illene nyüzsögnie. A Harvard Egyetem kutatói úgy találták, hogy ennek mintegy felére, harmadára esett vissza a spermiumszám azoknál a férfiaknál, akik túlsúlyosak és egyben sok szóját esznek.

A meglátás terméketlenséggel kezelt párok vizsgálata kapcsán fogalmazódott meg, akiknek táplálkozási szokásaiból kitűnt, hogy meglehetősen sok szóját, szójatejet, tofut fogyasztottak.

A vizsgált személyek átlagos napi szójafogyasztása mintegy 100-125 ml szójatejnek volt megfelelő.

Jorge Chavarro szerint a szója növényi hormonjai befolyásolhatják a férfiak spermiumképződését. A túlsúly pedig azért járul hozzá a hatás erősítéséhez, mert a kövér férfiak eleve több női nemi hormonnal, ösztrogénnel rendelkeznek, ami csökkenti a spermiumképződést. A pontos hatásmechanizmus egyelőre ismeretlen, de a Human Reproduction című szaklap cikke szerint az összefüggés állatoknál is bizonyított, hiszen nem csak az élelmiszeripar használ előreszeretettel szóját tej- és hús helyettesítésre, állati takarmányként is tetemes mennyiséget használnak fel a növényből.

Forrás:
www.focus.de

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció