Gyengén fejlődő agyterület okolható a skizofréniáért?

Állatkísérletek alapján az agy úgynevezett gyrus dentatus részének visszamaradt fejlődését okolják a kutatók a skizofrénia kialakulásáért, jelent meg a Molecular Brain című orvosi folyóiratban.

Az említett, fogazott szélű tekervény a hippokampusz nevű agyterületen helyezkedik el, és eddig a memóriával és a hangulat szabályozásával sikerült összefüggésbe hozni. Tsuyoshi Miyakawa professzor (Fujita Egészségtudományi Egyetem és Kyotoi Egyetem) vezetésével azonban japán kutatók megállapították, hogy a skizofréniás egerek gyrus dentatusa gyengébben fejlett, mint az egészséges állatoké. Először olyan egerek viselkedését vizsgálták, amelyek egy mesterségesen létrehozott génmutációnak köszönhetően skizofréniásnak születtek. Kimutatták, hogy az állatok viselkedésmintázata hasonlít a skizofréniás betegekéhez. Ezt követően megvizsgálták a gyrus dentatust, melyről kiderült, hogy sem szerkezetileg, sem élettanilag nem volt érett. Az érintett tekervény fejlődésének elmaradása lehet a skizofrénia alapvető oka.

A mutáns gént egy példányban hordozó (tehát heterozigóta) egereknél súlyos viselkedési rendellenességeket, köztük komoly memóriaproblémákat lehetett megfigyelni. Napi aktivitásuk ritmusa szélsőségesnek mutatkozott, ami hasonlított a skizofrén, mániás depressziós és más pszichiátriai betegségben szenvedő betegek tüneteihez. Az intenzív kutatások ellenére a skizofrénia hátterében álló központi idegrendszeri folyamatok még alig ismertek. Miyakawa professzor szerint ez részben annak köszönhető, hogy a betegséget - sok más pszichiátriai kórképhez hasonlóan - tünetek és szubjektív megfigyelések alapján diagnosztizálják, nem pedig objektív, molekuláris vizsgálatok és tesztek segítségével.

Forrás: Medipress

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső