Grillezne? Ezekkel a fűszerekkel csökkentheti a rákkeltő hatást!

Egy tanulmány megállapította, hogy a rozmaring, a kurkuma, és a kínai gyömbér gátolja a rákkeltő vegyületek termelődését.

A Kansas Állami Egyetem (KSU) egy kutatócsoportja megállapította, hogy fűszerek - különösen a kínai gyömbér, rozmaring és kurkuma - képezik a legnagyobb mennyiségű antioxidánst, ezzel megakadályozva a heterociklusos aminok (HCA-k) keletkezését. A HCA-k olyan rákot okozó vegyületek, amelyek akkor keletkeznek, amikor az élelmiszert, mint a marhahúst, roston sütjük, grillezzük, sütjük vagy pirítjuk.

Pontosabban úgy tűnik, ez a három fűszer fogja vissza legjelentősebben, 40 százalékkal, a HCA-val kapcsolatos betegségeket, mint a vastagbél-, a gyomor-, a tüdő-, a hasnyálmirigy-, az emlő-és prosztatarák.

"A főtt marhahúsban gyakran több HCA keletkezik, mint a többi főtt húsfélében, például a sertésben és csirkében" - jegyezte meg a KSU élelmiszer-kémia professzora, J. Scott Smith egy sajtóközleményben. "Úgy tűnik, a főtt marhahúspogácsák rendelkeznek a legmagasabb mutagén aktivitással, és ez a legfontosabb HCA forrás az emberi étrendben."

Így Smith és kollégái jobban megvizsgálták hat fűszer: a kömény, a koriandermag, a galangál, a kínai gyömbér, a rozmaring és a kurkuma HCA gátoló hatását. A vizsgálatokból a rozmaring jött ki győztesen, mint a legerősebb fűszer, ami véd a HCA ellen.

A szerzők azt javasolták, hogy a fogyasztók építsék be ezeket a fűszereket saját étrendjükbe. Néhány, mint a rozmaring, kivonat formájában is kapható. Ez bizonyítottan 61 - 79 százalékkal csökkenti a HCA képződését. Rámutattak arra is, hogy a fűszerezés lehetővé teszi a magas hőmérsékletű főzést. A fűszerezés gátolja a HCA fokozott termelését, amit az erős lángok okoznak.

Smith és csapata további kutatásokat tervez, hogy megtudják, milyen más páclé és por tudja csökkenteni HCA termelést. Korábbi tesztek kimutatták, hogy a pácolás különböző fűszerekkel hatékonyan csökkenti a HCA termelést.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció