Függőséget okoz a népszerű fogyókúrás készítmény

Habár az interneten természetesként hirdetik a népszerű brazil fogyókúrás tabletták néven elterjedt készítményt, a pirulák mégis függőséget okozó anyagokat tartalmaznak, derült ki egy új kutatásból.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) 2006-ban már figyelmeztette a vásárlókat a tabletták veszélyeire, de azok ugyanolyan népszerűk maradtak és az internetről továbbra is könnyen megrendelhetők.

"Sajnálatos módon rengeteg gyógyszerészeti alapanyaggal szennyezett táplálékkiegészítő van, melyeket fogyókúrás szerként árulnak" - mondta a vezető kutató, Dr. Pieter Cohen, a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának oktatója. Hozzátette, hogy az emberek a vény nélkül kapható gyógyszerektől is függővé válhatnak, ezért az FDA szigorú felügyelete szükséges.

"Ezen termékek vásárlásakor nem tudhatjuk, mit kapunk valójában. A fogyókúrás szerek piacának szabályozásában óriási lukak vannak, azonban alapvetően mindent ártalmatlannak kell tekinteni, amíg az FDA be nem bizonyítja azok veszélyességét."

Az American Journal on Addictions folyóirat április 5-i számában megjelent cikkben Cohen és kollégája, Benjamin Smith, egy 29 éves függő nő történetét meséli el, akinek pszichológus segítsége kellett a brazil fogyókúrás tablettákról történő leszokáshoz. Habár a nő időnként munkanélküli vagy hajléktalan volt, a 4 év alatt napi 4 tablettára nőtt az adagja, ez naponta 160 dollárjába került.

"Annak ellenére, hogy nem engedhette meg magának a tablettákat, kölcsönt kért, így nem kellett leállnia velük" - mondta el Cohen. Amikor a nő megpróbált leszokni, megjelentek az elvonás tünetei: remegés, fejfájás, sóvárgás és szorongás. Végül pszichiátriai segítségre volt szükség.

"Az ő esete bizonyítja, hogy a fogyókúrás tabletták be nem vallott összetevői pszichiátriai problémákat okozhatnak" - mondta Cohen. "Korábbi kutatások azt találták, hogy a fogyókúrás tabletták mellkasi fájdalmat, gyorsabb szívverést, álmatlanságot okozhatnak, de a pszichiátriai problémák még nem teljesen ismertek."

Az Egyesült Államokban élő felnőttek fele szed fogyókúrás tablettákat. Sokan használnak vény nélkül kapható fogyókúrás szereket, amiket nem vallanak be háziorvosuknak. A serkentőszerek elvonásakor pedig akár öngyilkossági gondolatok is felléphetnek, így különösen ijesztő, hogy ezek a szerek recept nélkül kaphatók és az emberek emiatt biztonságosnak gondolják őket.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső