Forradalmi eljárással mentettek meg egy féléves kisfiút

A világon elsőként ültettek át egyszerre szívet és csecsemőmirigyet azonos donortól - jelentették be amerikai orvosok. Az úttörő eljárással egy Easton nevű kisfiú életét akarták megmenteni, de egyben forradalmasíthatják a szervátültetés területét.

Easton gyenge szívvel és immunzavarokkal jött világra. Élete első hét hónapját kórházban töltötte, számos szívműtéte volt, előfordult, hogy gépek tartották életben. Mivel szervezete önállóan nem tudta felvenni a harcot, újra és újra kezelni kellett a fertőzéseit. Orvosai engedélyt kértek a szövetségi egészségügyi szabályozó testülettől (FDA) arra, hogy végrehajthassanak egy olyan kísérleti transzplantációt, amilyen a tudomásuk szerint korábban sosem történt még. Mivel a kisfiúnak mind új szívre, mind új csecsemőmirigyre szüksége volt, az FDA jóváhagyta a kérést, és 2021 augusztusában, amikor Easton hat hónapos volt, elvégezték a műtétet.

Egy amerikai férfi az első ember a világon, aki genetikailag módosított sertésszívet kapott.

"Nagy szerencsénk volt, mindkettőhöz megvolt a szaktudásunk. Laboratóriumban a csecsemőmirigyet a szívvel együtt ültettük át, hogy fokozzuk a toleranciát, vagyis átképezzük az immunrendszert azzal, hogy a szívet és az azonos donortól származó csecsemőmirigyet együtt növesztjük" - mondta Easton orvosainak egyike, Joseph Turek, aki a Duke egyetemi kórház tudósa.

anya fogja a gyermekét
Forradalmi eljárással mentettek meg egy féléves kisfiút.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Gyökeresen megváltozhat a szervátültetés területe

"Nagyon izgatottak vagyunk. Az idegen szerv tolerálásának ez a koncepciója a szervátültetés Szent Grálja már egy ideje, most pedig a küszöbén állunk annak, hogy teljesen megváltoztassuk a transzplantációt a jövőben" - hangsúlyozta Turek. A csecsemőmirigy segíti a T-sejtek képződését, amelyek a szervezetbe kerülő idegen anyagokkal veszik fel a harcot. Megtanítja nekik, hogy mi az, ami a szervezet sajátja, és mi az, ami nem, tehát megtámadható. Az orvosok úgy vélik, a szívet adó donortól származó csecsemőmirigy-szövet segít a szervezetnek abban, hogy elfogadja az új szervet és ne lökje ki.

A kutatók tervei szerint a jövőben minden transzplantációnál csecsemőmirigy-szövetet is beültethetnének, hogy csökkentsék a szervkilökődések kockázatát. Addig azonban még sokkal több kutatásra lesz szükség. Egyebek mellett ellenőrizni kell azt is, hogy lehetséges-e eltávolítani és helyettesíteni a csecsemőmirigyet olyan embereknél, akiknél a mirigy egyébként minden tekintetben működik. Az orvoscsapat azt tervezi, hogy egy ponton abbahagyja az immunrendszert kikapcsoló gyógyszerek adagolását Eastonnál, hogy lássák, miként alakul az állapota a beültetés után.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)