Fogyni akar? Ne így próbálja!

Ha a kilókkal való harc egy végtelen csatának tűnik, egy új kutatás talán elárulja ennek okát: a kalóriamegszorító diéták megnehezítik a fogyást és az elért súly megtartását, mivel a kalóriabevitel csökkentése megemeli a kortizol szintjét.

"Most először sikerült embereken is bizonyítani, hogy a kalóriamegszorítás növeli a kortizolszintet" - mondta el A. Janet Tomiyama, a Kalifornia Egyetem ösztöndíjasa, a kutatás vezetője. "Úgy véljük, ez az egyik oka, hogy a fogyókúrázók hosszútávon képtelenek megtartani elért súlyukat."

A kalóriaszámlálás stresszessé tesz, azonban nem ez, hanem maga a kalóriabevitel csökkenése emeli meg a kortizolszintet, amely végül súlygyarapodáshoz vezet. Teljesen mindegy, hogy milyen módszerrel számoljuk a kalóriákat, az eredmény ugyanaz lesz. Egy adott időpontban az amerikai felnőttek 47 százaléka fogyókúrázik, azonban akár 64 százalékuk is többet hízik vissza később, mint amennyit leadott.

Tomiyama és csapata 121 nőt osztottak négy csoportba, minden csoport másféle diétát tartott. Az egyik a kalóriákat számlálta (napi 1200 volt a megengedett), a második normálisan evett, de számolta a kalóriákat, a harmadik 1200 kalóriát vitt be naponta, de nem kellett számolniuk semmit, míg a negyedik normálisan evett, mindenféle számolgatás nélkül. A kortizolszintek méréséből kiderült, hogy a kalóriamegszorítás növelte a kortizolszintet, a kalóriaszámolgatás pedig a stressz-érzetet. Mivel pedig a fogyókúra általában rossz közérzettel és kellemetlen érzésekkel jár együtt, ez kihat a végső eredményre is.

Ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit beviszünk, fogyhatunk, azonban a szigorú kalóriamegszorítás, a különböző fogyókúrás tabletták és porok, továbbá a méregtelenítő csodakúrák csak csalódást okoznak és még több súly jön vissza ránk. A szakértők szerint a fogyáshoz vezető legjobb módszer az, ha egészségesen táplálkozunk, rendszeresen mozgunk és türelmesek vagyunk. Mivel életmódváltásról van szó, csak így érhetünk el tartós sikert.

A tanulmány a Psychosomatic Medicine folyóirat online számában jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció