Fogamzásgátlót szed? Ügyeljen arra, kivel ismerkedik!

A fogamzásgátlót szedő asszonyok hajlamosabbak genetikailag hasonló partnert választani, ami az utódok szempontjából nem feltétlenül előnyös. Tabletta nélkül a nők eltérő génekkel rendelkező férfiak illatát kedvelnék.

A fogamzásgátló tabletta hatására a nők más férfiillatot tartanak vonzónak, mint amit a szer nélkül kedvelnének. A tablettaszedők genetikai tulajdonságaikban hasonló férfit választanak, tabletta nélkül viszont olyanokhoz vonzódnak, akiknek génjei inkább eltérnek az övéktől - mutatták ki brit kutatók. Mivel a természetben a nagyobb genetikai változatosság előnyösebb, a kutatók véleménye szerint a férfi-testszag iránti vonzalom efféle eltolódásának végső soron fogamzási nehézség, meddőség lehet a következménye, netán az utódok olyan genetikai tulajdonságai, rendellenességei, amitől megnövekszik a koraszülések, a gyermekek immunrendszeri zavarainak aránya.

A tesztelt hölgyek két vizsgálatban is részt vettek, az első a fogamzásgátló szedése előtt, a második rendszeres szedésük idején zajlott. A nőknek olyan pólókat kellett megszagolgatniuk, amelyeket a tesztelt hat-hat férfi azt megelőzően két éjszakán át hordott. A nők választásában, hogy mely férfiak testszagát tartották kellemesnek, egy géncsoport, az úgynevezett MHC-gének voltak a döntők, melyek az egyénre jellemző testszag mellett az immunrendszeri működés, az immunrendszeri fehérjék szerkezetének kialakításában is fontos szerepet játszanak. A hölgyek által kellemes illatúnak mondott férfiak közül háromnak jelentősen hasonlítottak MHC-génjei a nőéhez, a másik három férfinél a hasonlóság kevésbé volt kifejezett. Korábbi vizsgálatok egyértelműen mutatták, hogy a nők általában genetikailag eltérő férfiakat szeretnek választani. A mostani vizsgálat alkalmával ez a tendencia nem mutatkozott meg olyan látványosan. Csupán a fogamzásgátló szedése előtti és utáni megváltozott ízlés volt jól regisztrálható, miközben a kontrollcsoportnál nem változott a nők ízlése a férfiak szagát illetően.

A kutatók szerint az evolúciós szempontokat tekintve a preferencia változása jól magyarázható. A fogamzásgátló tabletta által létrehozott hormonális állapot terhességet imitál, amikor is a nők inkább hasonló genetikai tulajdonságokkal rendelkező rokonságuk, családjuk felé fordulnak, hogy biztosítsák a segítséget utóduk felneveléséhez. Ez a változás azonban terhesség híján csak az optimális partner kiválasztását nehezíti. A gyermek egészségét ugyanis a minél eltérőbb genetikai adottságok szolgálják leginkább. Így kisebb az esély, hogy mindkét szülőtől azonos betegséget örökölnek. Értelemszerűen a partnerkapcsolatokban is okozhat feszültséget, ha a tablettaszedést elkezdő vagy abbahagyó nő hirtelen kevésbé találja vonzónak párja illatát.

Forrás:
www.wissenschaft.de

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció