Fogamzásgátló tabletta férfiaknak: lehet, hogy álom marad

Úgy tűnik, a spermatermelés visszaszorítása nem is olyan egyszerű. Míg a nőknek közel ötven éve van saját kezükben terhességük szabályozása, a férfiak tablettája még jócskán várat magára.

Mindmáig nem sikerült piacra dobni egy olyan készítményt, amelyik biztonságos mértékig lecsökkenti a spermiumok számát, illetve gátolja működésüket. A kísérletek ma is zajlanak, próbálkoznak hormonalapú készítmények kifejlesztésével. Ráadásul nagy kihívást fog jelenteni az új termékek piaci elfogadtatása is.

Tudjon meg mindent a fogamzásgátlásról kiemelt rovatunkból! Az új tablettával kapcsolatos kísérletek több okból akadtak meg. Egyik ok a férfiak biológiai működése. A nőknek életük során van nem termékeny időszakuk is, és van, amikor terhesek. Ezzel szemben a férfiak mindvégig termékenyek. Másik az, hogy a férfiak termékenysége sokkal kifejezettebb mint a nőké- ők 1000 spermiumot termelnek percenként, míg a nők csak egy petesejtet havonta. Ezt a nagymérvű aktivitást nehezebb gátolni. A kísérletek a tesztoszteronszintekre koncentrálnak a spermiumtermelés visszaszorítása érdekében.

Az orvosok azt figyelték meg, hogy ha a szervezetet elárasztják tesztoszteronnal, a spermaszám csökken. A magas tesztoszteronszint gátolja az agy jelzését a herék számára, hogy spermiumok termelődjenek. A tesztoszteront használó testépítők ezért gyakran terméketlenek.

"Kísérleteztünk progestin használatával is, amelyik egy mesterséges hormonhatású szer, amelyet egyes női fogamzásgátlók is tartalmaznak" - nyilatkozta Diana Blithe, az Amerikai Nemzeti Gyermekegészségügyi és Fejlődéstani Intézet férfi fogamzásgátlókkal foglalkozó részlegének vezetője. "Ha lecsökkentjük a szervezet tesztoszteron szintjét sajnos gátoljuk a libidót, az erekciót és az izmok épülését is. Ráadásul, ha a tabletta tesztoszteront tartalmaz annak érdekében, hogy a spermatermelést gátoljuk, a máj a hormont gyorsan lebontja, még azt megelőzően, hogy az működésbe tudna lépni."

A bőrön át, illetve injekció formában alkalmazott hormonnal folynak kísérletek. Kínai kutatók végeztek sikeres kísérletet - 500 milligram testosterone undecanoatot oldottak fel teamag olajában - és adták be injekció formájában 1045, korábban termékeny, 20 és 45 év közötti férfinak. Az injekciót havonta adták, a kísérletet 30 hónapig folytatták. A fogamzásgátló hatékonynak bizonyult, 1,1 terhesség jött létre 1000 férfi esetében a két éves időszak alatt. A férfiak nem számoltak be komoly mellékhatásról, és az injekciók abbahagyását követően a fertilitás normális szintre tért vissza. Az eredmények a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism tavaly júniusi számában jelentek meg.

Dr. John K. Amory, a Washington Egyetem docense egy olyan kutatócsoport tagja, akik egy bőrre helyezhető géllel folytatnak kísérleteket. A csapat résztvevőket keres a kísérlethez, az eredmények több mint egy év múlva várhatóak. Bár mindkét kísérlet ígéretesnek tűnik, Amory szerint a közeljövőben nem várható a gyógyszerek piaci megjelenése. Mindenki a következő öt évre ígérte gyógyszerét, csak az a baj, hogy ez így folyik immáron 30 éve.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés