Festi a haját és dohányzik? Súlyos betegség fenyegeti!

A hajfestés és a dohányzás együttesen növelik a progresszív májbetegség kialakulásának kockázatát - olvasható a Gut folyóiratban közzétett, 5 000 önkéntesen végzett kutatás alapján.

A primer biliáris cirrózis (PBC), a májzsugor korai formája, egy hosszú lefolyású autoimmun betegség, melyben a környezeti faktorokat gondolják a fő okozónak. Hatására az epevezetékek gyulladttá válnak, majd hegesednek és elzáródnak, mely súlyos, visszafordíthatatlan szövetkárosodást és végzetes májzsugorodást eredményez.

A szerzők a betegeket két csoportban vizsgálták. Az egyik csoportban a 381 résztvevőből 318 új PBC-s beteg volt, akiknél Északkelet-Angliában 1997 és 2003 között állították fel a diagnózist. A másik csoportban a 3217 betegből 2258 a brit PBC Alapítvány, egy nemzeti támogató csoport tagja volt.

Végezetül a 3933 betegből 2438-at választottak ki véletlenszerűen, a kontrollcsoportot hasonló korú és nemű betegek alkották. Minden csoport részletes kérdőívet töltött ki a PBC potenciális környezeti és genetikai kockázati tényezőiről. Ahogy várták, az autoimmun betegség csakúgy, mint a reumatoid artritisz, a pajzsmirigy betegségek és a lisztérzékenység mind sokkal gyakoribbak voltak a PBC betegek között. Emellett a pikkelysömör, a húgyúti fertőzések és az övsömör is jelentősen megnöveli a PBC diagnózisának esélyét.

A kiválasztott betegek mindkét csoportjában megfigyelhető volt, hogy 63 százalékkal nagyobb valószínűséggel dohányoztak életük valamely szakaszában és a betegség diagnosztizálása előtt kezdtek el dohányozni.

Egy statisztikailag nem bizonyított felfedezés szerint a PBC betegek közül kevesebben fogyasztottak rendszeresen alkoholt. Előző kutatások azonban azt mutatták, hogy az alkohol nem okoz PBC-t.

A férfi válaszadók kevesebb, mint 1 százaléka festette a haját, míg a felmérésben résztvevő nőknek több, mint fele. A résztvevőket nem kérdezték a hajfestés gyakoriságáról. Egyelőre az sem tisztázott, hogy a hajfestékek melyik komponense lehet a felelős a betegség kialakulásáért. Előző kutatások kapcsolatot mutattak a PBC és kozmetikumokban található vegyületek között, különösen az oktinoidsav esetében, mely a hajfestékekben és a körömlakkokban egyaránt használatos.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső