Fertőző az Alzheimer?

A kutatók azt állítják, hogy a betegséget bizonyos esetekben fertőzés okozza, ezért néha akár ugyanolyan fertőző lehet, mint a kergemarhakór.

A neurológiai rendellenesség okozta agyi károsodás hasonló ahhoz, amit az olyan fertőző betegségek eredményeznek, mint a kergemarhakór, illetve annak emberi megfelelője, a Creutzfeldt-Jakob betegség. A houstoni Texas Egészségtudományi Központ kutatói azt vizsgálták, mi okozhatja a degeneratív betegségre jellemző fehérjelerakódást az agyban. Az egereken végzett kísérletből az derült ki, hogy ez akkor következik be, amikor egy normális fehérje eltorzul, majd úgy kezd terjedni, hogy a "jó" fehérjéket rosszakká alakítja át. Hasonló folyamat zajlik le a kergemarhakór és a Creutzfeldt-Jakob betegség esetén is.

A kutatást vezető Claudio Soto elmondta, az eredmények arra utalnak, hogy néhány Alzheimer-kóros eset fertőzés eredményeként alakulhat ki, ami más neurológiai betegségek, például a kergemarha kór és a Creutzfeldt-Jakob betegség esetén is előfordul. A kísérletben egy Alzheimer-kóros beteg agyszövetét fecskendezték be egy csoport egérbe, majd az eredményeket összevetették egy kontroll csoporttal, amelynek tagjait egy egészséges ember agyszövetével oltottak be. Kiderült, hogy a demens agyból származó kivonatot kapott egerekben a betegséggel járó plakkok alakultak, míg a kontrollcsoportban nem tapasztaltak ilyen változást.

A kutatók úgy vélik, a Molecular Psychiatry folyóiratban megjelent eredményeik jelentős következményekkel járhatnak a szörnyű betegséget kiváltó háttérmechanizmusok megértésére, és előrelépésekhez vezethetnek a betegség megelőzésében illetve kezelésében.

Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső