Fertőzésveszély a menstruációs ciklus közepén

Kutatók kimutatták, hogy a nők a reprodukciós ciklust tekintve peteéréskor a legfogékonyabbak az olyan fertőzésekre, mint a Candida albicans vagy a nemi úton terjedő betegségek.

A Journal of Leukocyte Biology szakfolyóiratban megjelent egyik új tanulmány szerint a nők peteérési ciklusa jelentős szerepet játszik abban, mennyire fogékony a fertőzésekre. Spanyol és osztrák kutatók kimutatták, hogy a nők a reprodukciós ciklust tekintve peteéréskor a legfogékonyabbak az olyan fertőzésekre, mint a Candida albicans vagy a nemi úton terjedő betegségek. Az immunrendszer e természetes "meggyengülésének" az a célja, hogy az ondósejtek túléljék a női immunválaszt, és sikeresen megtermékenyíthessék a petesejtet.

"Ez magyarázhatja, miért vannak kitéve a nők a nemi úton terjedő betegségek, például a HIV- vagy a HPV-fertőzés magasabb kockázatának" - állítja Miguel Relloso, a spanyol Gregorio Marañón Kórház immunológusa.

Relloso munkatársaival egérkísérlettel kimutatta, hogy az ösztradiol nemi hormon növeli a fogékonyságot a szisztémás candidiasisra (gombafertőzés). A kísérlet során az ösztradiol hatását vizsgálták a fertőzésre. Petefészek-eltávolításon átesett egereket ösztradiollal kezeltek, majd Candida albicans gombának tették ki. Az ösztradiollal kezelt egerek fogékonyabbak voltak a gombafertőzésre, és esetükben alacsonyabb volt a Th17 immunválasz. A kutatók kimutatták, hogy az ösztradiol a dendritikus sejteket célozta, és az ösztradiollal kezelt dendritikus sejtek nem tudták kiváltani a Th17 immunválaszt a C. albicans antigénekre. John Wherry, a Journal of Leukocyte Biology folyóirat szerkesztője elmondta, ez az adaptáció, amely lehetővé teszi a hímivarsejtnek, hogy elegendő ideig túlélhessen, és megtermékenyíthesse a petesejtet, egyúttal a fertőzések számára is megnyitja az utat.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció