Fertőzéseket okoznak a régi vérkészítmények!?

A régebbi vérkészítmények kórházi eredetű fertőzések forrásai lehetnek.

Az intenzívosztályi ellátásra szoruló betegek régebbi vérkészítmények alkalmazását követően hajlamosabbak különböző kórházi körülmények között kifejlődő fertőzésekre - állítja egy retrospektív tanulmány, amiről nemrég egy philadelphiai orvoskongresszuson számoltak be.

Természetesen nem újdonság, hogy a vérkészítmények minősége a tárolás idejével romlik. Ezért tilos a vért meghatározott időn túl tárolni. A konzervvér, illetve a vérkészítmények általában legfeljebb 42 napig tarthatók el.

A nemrég készített tanulmány szerint azonban már mindössze 14 nap elteltével olyan, az immunrendszer működését befolyásoló molekulák - citokinek - szabadulnak fel a vérsejtekből, amelyek egy esetleges vérátömlesztés során gyengítik a recipiens (vért kapó beteg) immunrendszerét. Raquel Nahra, a Cooper Egyetem munkatársa szerint ennek köszönhető, hogy a betegek érzékenyebbé válnak a kórházban elkapható (nozokomiális) fertőzésekre.

A klinika intenzívosztályán a 422-ből 57 beteg kapott el valamilyen nozokomiális fertőzést. Megvizsgálva a nekik adott vérkészítmények eltarthatóságát, kiderült, hogy ők kapták a régebbi, átlagosan 32 napos készítményeket.

Az adatok azt mutatják, hogy a 29 napnál régebben levett vérrel történő átömlesztés megduplázza a kórházi fertőzések esélyét. A fertőzések száma egyaránt nő a beadott készítmények számával és a tárolás idejével. Ez természetesen felveti a kérdést, helyes-e az az általánosan elterjedt gyakorlat, hogy először a régebbi vérkészítményeket igyekeznek felhasználni. Az adatok elemzése alapján úgy tűnik, hogy a transzfundált vér által legyengített immunrendszer a fertőzések kezelését nem akadályozta ugyan, de közvetetten mégis növeli a halálozás esélyét.

Forrás:
www.aerzteblatt.de

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció