Férgek hozhatják el az emberi élet meghosszabbítását

Bár a férgek és az emberek között látszólag nincs sok közös vonás, a kutatók szerint jó okuk van feltételezni, hogy "élethosszabbító" eredményeik embereken is működhetnek.

Egyes kutatások szerint optimális körülmények között az emberi élettartam legfelső határa 150 év lehet. A világ tudósai gőzerővel dolgoznak a sejtszintű öregedés lassításán, esetlegvisszafordításán. Számos kutatási projektet olyan amerikai milliárdosok finanszíroznak, mint Bill Gates és Jeff Bezos, a világ leggazdagabb emberei. De lehetne említeni a Google egykori tulajdonosát, Sergey Brin-t, vagy a BioAge, a BioViva, a The Longevity Fund, az AgeX, valamint a Methuselah Foundation nevű társaságokat is, amelyek mindannyian az öregedés visszafordításán dolgoznak.

Embereken is működhet

A tudósok az öregedést eltérő megközelítésekkel kutatják, még az űrben is vizsgálódnak. Nagyjából két fő irány létezik, a genetikai és az anyagcsere-kutatások - bár ezek egyre inkább összeérnek. Ezúttal egy ígéretes anyagcsere-kutatást mutatunk be, amely azt vizsgálta, hogy az étrend megváltozása hogyan befolyásolja a sejtszintű öregedést a kerekesférgekben. Noha a férgek és az emberek között látszólag nincs sok közös vonás, a kutatók szerint jó okuk van feltételezni, hogy "élethosszabbító" eredményeik embereken is működhetnek.

idősödő nő nézi magát a tükörben
Ígéretes öregedés elleni kísérletek zajlanak a kerekesférgekkel. Fotó: Getty Images

A Louisiana Állami Egyetem Biológiai Tudományok Tanszékének kutatócsoportja Adam Bohnert adjunktus professzor vezetésével olyan úttörő kísérletről számolt be, amelyben egy bizonyos természetes növényi kivonattal etetett férgek 40 százalékkal tovább éltek. A növény az Ázsiában őshonos seprűüröm volt, a féreg pedig a kerekesféreg (lásd keretes írásunkat). A férgeket különböző dózisú ürömkivonattal etették a különböző életszakaszaikban (serdülőkorú, középkorú, időskorú), majd megnézték, hogyan reagálnak erre. A kerekesféreg körülbelül három hétig él, így ideális kísérleti alany volt. Egyrészt a kutatók egy-két hónap alatt határozott eredményeket mutathattak fel, másrészt maga a kutatás egy korábbi kísérletre épült, amely egerek anyagcsere-mintázatait vizsgálta ürömkivonatokkal.

Megnőtt az élettartamuk

A kerekesférgek (Rotifera, Gnathifera vagy Rotatoria) a laposféregszerűek főtörzsébe (Platyzoa) tartozó állattörzs. Képviselői 0,1-3 milliméter hosszúak. Zömében édesvíziek, néhány fajuk tengeri. A vízből szűrt szerves törmelékkel táplálkoznak. Az édesvízi zooplankton fontos állatai. Testük fejre, törzsre és lábra tagolódik. Fejükön csillókból álló, úgynevezett kerékszerv (rota) található.

A kutatásban azt találták, hogy a kezelt középkorú férgek nem csupán 40 százalékkal tovább éltek, mint a kezeletlen kontrollcsoport tagjai, hanem egészségesebbek és ellenállóbbak is lettek, például könnyebben kezelték a stresszhatásokat. Igaz, hogy közben elhíztak és lelassultak, de ez a kutatók szerint nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz egészségi állapotba kerültek. Emellett azt is megállapították, hogy a seprűüröm kivonata felgyorsította a káros zsírok egészséges zsírokká történő átalakítását a férgek szervezetében. A kutatók szerint az eredmények kiegészítik a seprűürömmel végzett korábbi kutatásokat, amelyek szerint a növény képes aktiválni a szervezetben az élettartamot támogató útvonalakat, és hatékonyan képes bekapcsolni több, az élettartam szabályozásában részt vevő gént is.

"Egészen a közelmúltig nem volt igazán ismert, hogy az alapvető metabolikus jelátviteli útvonalak hogyan módosíthatják a hosszú élettartamot" - mondta Bohnert professzor, aki szerint most egy természetes növényi kivonatról bizonyították be, hogy ugyanúgy befolyásolhatja ezeket az útvonalakat, mint egy genetikai mutáció. A kutatók többféle rokonnövény kivonatát vizsgáltak, de csak a seprűüröm esetében figyeltek meg pozitív hatást a zsírszabályozásra és a hosszú élettartamra vonatkozóan.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)