Férfiak, figyelem: a sörhas butít!

A legújabb kutatások szerint azon egyénekben, akiknél a túlsúly a has középső részén helyezkedik el, megnő a demencia kialakulásának esélye.

Az Egyesült Államokban mintegy 700 túlsúlyos esetében mutattak ki csökkent agytérfogatot, mely tényezőt a demenciával hoznak kapcsolatba. Az Annals of Neurology hasábjain megjelent tanulmány szerint a megállapítás a zsigeri zsírszövetre vonatkozik, mely a belső szerveket veszi körül.

A vizsgált csoport átlagéletkora 60 év volt, 70 százalékuk nő. A felmérés kiterjedt a testtömegindexre (BMI), a derék-körfogatra, valamint feltérképezték a hastáji zsírszövet mennyiségét. Megerősítették korábbi tanulmányok eredményét, miszerint a megnövekedett BMI csökkent agytérfogattal jár együtt.

Azonban a hastáji zsír és a demencia közötti kapcsolat szorosabbnak bizonyult: a zsigeri zsírszövet és a kisebb agy nem volt kapcsolatban a teljes testsúllyal.

Dr. Sudha Seshadri, a tanulmány vezetője szerint munkájuk érthetővé teszi a demencia és az elhízás közti kapcsolatot, miáltal javítani lehet a megelőzési stratégiákon.

Dr. Susanne Sorensen, az Alzheimer Társaság vezető kutatója kijelentette: "A sörhas nemcsak a szívnek előnytelen, kapcsolatba hozható a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel és a cukorbetegséggel, de jelen tanulmány komolyan felveti a demencia megnövekedett kockázatát." Azonban a kapcsolat mélyebb megértéséhez további kutatásokat tart szükségesnek.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső