Fénnyel a daganatok ellen

Új lehetőségeket nyit meg a fénykezelés a daganatellenes harcban - állítják az amerikai Nemzeti Rákintézet (Maryland) munkatársai.

A Nature Medicine oldalain egy olyan gyógyszert mutatnak be, mely képes a daganatsejtekhez tapadni, azonban a szer csak specifikus fényhullámok hatására aktiválódik. A korai eredmények szerint ígéretesnek tűnő módszer előnye, hogy a környező, egészséges szövetet nem károsítja.

A daganatok hagyományos kezelése három eljárásra épül: a daganat sebészi úton való eltávolítása, illetve a daganatsejtek elpusztítása besugárzás és sejtmérgek segítségével. Azonban ez utóbbi igen súlyos mellékhatásokkal jár, emiatt a kutatók olyan új módszerek fejlesztésén dolgoznak, melyek célzottan a daganatsejteket károsítják. Jelen módszerben egy olyan antitest szerepel, mely egy daganatfelszíni antigénhez specifikus módon kötődik. Az antitesthez az IR700 nevű kémiai anyagot rögzítették, mely a fényspektrum infravörös tartományának környékén aktiválódik. Az ilyen hullámhosszú fény igen könnyen áthatol a bőrön.

A módszer hatásfokát állatkísérletes modellben tesztelték: az egerek hátbőrébe laphámrák-sejteket oltottak, ezután kezelték az alanyokat a szerrel, illetve a hatást kiváltó fénnyel. Összehasonlítva a kezeletlen csoporttal, módszer drámaian lecsökkentette a daganat méretét, és megnövelte az állatok túlélését. Az eljárás korlátozta a sejtpusztító hatást, amely így csak a daganatos sejtekkel szemben érvényesült. A klinikumba való átültetés előtt azonban még vizsgálni kell az emberi szervezetre való toxicitást is.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció