Felgyorsítja az öregedést az alkohol

Az alkoholfogyasztás egy bizonyos kor után felgyorsítja az öregedési folyamatokat. Még akkor is, ha nem iszunk többet, mint korábban.

Az öregedés során számos fiziológiai változás megy végbe a szervezetben. Az egyik, hogy jelentősen lecsökken a testben a víz mennyisége. Ennek egyik eredménye az, hogy már kisebb mennyiségű szeszes ital fogyasztása is magasabb véralkoholszintet eredményez. Ráadásul a májfunkciók is csökkennek, ami lelassítja az alkohol kiürülését.

Nemcsak öregít, meg is betegíthet

A jelenlegi ajánlások szerint a napi elfogadható alkoholfogyasztás felső határa férfiak esetében 40 gramm tiszta szesz, nőknél pedig ennek a fele. 40 gramm alkohol körülbelül 1 deciliter whiskey-nek, másfél üveg sörnek vagy 4 deciliter bornak felel meg. Ezt a mennyiséget átlagosan egy óra alatt bontja le a máj.

Már ennyi alkohol is nagyon káros - kattintson!

Férfiak esetében heti 21 italegység (körülbelül 210 gramm alkohol), nőknek pedig 14 italegység (körülbelül 140 gramm alkohol) a "megengedhető" fogyasztás. Ugyanakkor vannak ajánlások, amelyek szerint a biztonságosnak mondható mennyiség a férfiak esetében legfeljebb heti 150, nőknél pedig 80 gramm alkohol. Egy 2018-as tanulmány szerint azonban nincs olyan alkoholmennyiség, ami biztonsággal fogyasztható, és már a kis mennyiségű alkohol is megnövelheti a rák és más betegségek kialakulásának kockázatát.

alkohol, alkoholfogyasztás, szeszes ital, egészség, öregedés,
A rendszeres italozás az agyra, a májra és a látásra is káros hatással van. Fotó: 123rf

Felgyorsítja az agy zsugorodását

Az öregedéssel az agy elkerülhetetlenül zsugorodni kezd. Kutatások szerint a folyamat nagy mértékben lassítható, ha egészséges szokásokat - például rendszeres testmozgást vagy meditációt - vezetünk be. Más részről az egészségtelen életmód - amelybe a rendszeres alkoholfogyasztás is beletartozik - felgyorsítja az agysejtek pusztulását, így romlanak az agyi funkciók és a memória is.

Egy japán kutatás szerint különösen a rendszeres alkoholfogyasztók vannak veszélyben: az ő esetükben 11,3 százalékkal gyorsabban zsugorodik a frontális lebeny az absztinensekhez képest. A hosszú éveken át tartó, rendszeres ivás emellett egy úgynevezett alkoholos demencia nevű betegség kialakulásához is vezethet. Aki ebben szenved, érzéketlenebbé válik más emberek érzéseire, nehezebben kontrollálja az érzelmeit, de a döntéshozással és az ítélőképességgel is problémái lehetnek.

Védtelenebbé teszi a bőrünket

Lassabban öregszünk, ha ezekről lemondunk!

Az öregedés természetes velejárója az is, hogy a bőr érzékenyebb lesz a napsugárzásra. A rendszeres italozástól ez a folyamat is felgyorsul, az érzékenység felerősödik. Ez pedig amellett, hogy növelheti a bőrrák kockázatát, látványosan öregíti is a bőrt. A ráncok hamarabb jelennek meg, illetve mélyebbek és látványosabbak lesznek. A rendszeres alkoholfogyasztás csökkentheti továbbá a máj A-vitamin-szintjét is, így a bőröregedés hamarabb jelentkezik és gyorsabban megy végbe.

A látást is károsíthatja

Az öregedés sokaknál látásromlással is jár. Kevesen tudják, hogy már két alkoholegység elfogyasztása után is mérhetően (de nem feltétlenül érzékelhetően) romlik a hallás és a látás - ez a hatás azonban átmeneti. A rendszeres alkoholizálás viszont már tartós látáskárosodást is okozhat. Ennek az az oka, hogy a rendszeres ivás gyengíti a májat , így a szerv nem végzi megfelelően a feladatait. Ennek következtében a test különböző részein méreganyag-felhalmozódás jöhet létre. Ha ez érinti a látóideget, akkor látászavarok léphetnek fel. A hosszútávú alkoholfogyasztás a szürkehályog kialakulásának esélyét is megnövelni.

Forrás: care2.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: