Felfedeztek egy új emberi szervet (2)

Egyéb célból végzett vizsgálataik során váratlanul egy eddig ismeretlen emberi szervre bukkantak holland kutatók. A felfedezés ráadásul nemcsak szenzációs, de egyes esetekben az onkológiai sugárkezelést is biztonságosabbá teheti.

Hogyan működik a PET-CT-vizsgálat? Részletek itt.

Wouter Vogel onkológus és Matthijs Valstar fej-nyaksebész, a Holland Rákkutató Intézet (NKI) kutatói a sugárkezelés lehetséges mellékhatásait kezdték vizsgálni a fej-nyaki területen. Mint azt az NKI közleménye írja, a szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a terápia mely nyálmirigyeket károsíthatja leginkább, illetve hogyan lehetne csökkenteni a beavatkozás ilyen irányú kockázatait. A jelenséget prosztatarákos betegeknél vizsgálták egy különleges képalkotási technika, a PSMA-PET-CT segítségével, amely nagy hatékonysággal képes megjeleníteni a rákos sejtek, áttétek terjedését a szervezeten belül e daganattípus esetén. A képalkotás során tisztán kirajzolódtak a nyálmirigyek is - ráadásul több, mint azt előzetesen várták volna.

Különleges képalkotási eljárással fedeztek fel egy új szervet holland kutatók
Különleges képalkotási eljárással fedeztek fel egy új szervet holland kutatók. Fotó: illusztráció, Getty Images

Képzeljük csak el a kutatók csodálkozó tekintetét, amint a száz páciens felvételeit elemezve sorban egymás után minden esetben feltűnik a szemeik előtt egy különös, mindaddig ismeretlen, átlagosan 3,9 centiméter hosszú, kétoldali struktúra az orrgarat hátsó részén. "Az embereknek három nagy nyálmirigye van, de nem ott. Ezen felül eddigi ismereteink szerint az orrgaratban csupán mikroszkopikus méretű nyálmirigyek találhatók, körülbelül ezer darab szétszóródva a nyálkahártyán. Gondolhatják, mennyire meglepődtünk, amikor ezeken felül mást is találtuk" - árulta el Wouter Vogel. Utóbb kiderült, hogy a két új terület hasonló jellemzőkkel bír, mint a nyálmirigyek, majd a felfedezést két holttest boncolásával is megerősítették. Anatómiai elhelyezkedésük nyomán az újonnan felfedezett mirigyeket tubariális mirigyeknek nevezték el a holland kutatók.

Biztonságosabbá válhat a sugárterápia

Aligha kell részletezni, mekkora szenzáció, hogy még napjainkban is új szervek létére derül fény az emberi szervezetben. Ráadásul ez esetben a felfedezésnek gyakorlati szempontból is nagy jelentősége van. Valstar és Vogel ugyanis a fej-nyaki daganattal küzdő betegek érdekében kezdett bele eredetileg a kutatásba, beleértve a torokban és a nyelven kialakuló tumorokat. "A sugárkezelés károsíthatja a nyálmirigyeket, ami különböző szövődményekhez vezethet. Előfordulhat, hogy a páciensek számára nehézséget okoz így az evés, az nyelés vagy a beszéd, ami erősen negatív kihatással lehet az életminőségükre" - hangsúlyozta Vogel. Az új mirigyek ismerete már csak azért is fontos tehát, hiszen ezek is éppúgy sérülhetnek a radioterápia során, ami szintén magában hordozza az említett komplikációk kockázatát.

A két kutató a Groningeni Egyetemi Orvosi Központ (UMCG) szakembereivel karöltve 723 olyan páciens adatait elemezte ki, akik sugárkezelésen estek át. Az így kapott eredmények szerint minél több besugárzás érte az újonnan felfedezett mirigyek területét, annál nagyobb valószínűséggel és annál súlyosabb formában jelentkeztek szövődmények az érintetteknél. Magyarán a felfedezés nemcsak meglepő, hanem kifejezetten hasznos is. "A legtöbb esetben technikailag megoldható, hogy a nyálmirigyrendszer újonnan felfedezett területét megóvjuk a besugárzástól, ahogy igyekszünk ezt elérni a korábban ismert mirigyek kapcsán is. A következő lépés, hogy kitaláljuk, hogyan tudnánk a leginkább megóvni az új mirigyeket, illetve mely pácienseknél szükséges ez elsősorban. Ha sikerrel járunk, úgy a betegek kevesebb mellékhatást tapasztalnak majd, ami összességében előnyös lesz az életminőségükre nézve" - mutatott rá Vogel.

A felfedezést bemutató tanulmány a Radiotherapy & Oncology című tudományos folyóiratban jelent.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra