Felfedezték a véralvadásért felelős géneket

Kutatók három olyan gént azonosítottak, amelyek rávilágíthatnak a véralvadási zavarok, például a trombózis és a stroke bizonyos fajtáinak genetikai okaira.

Az Edinburgh Egyetem kutatói felfedezték, hogy három gén jelentős mértékben hozzájárul a véralvadás időtartamának szabályozásához. A kutatócsoport úgy véli, hogy a véralvadást szabályozó gének azonosításával még jobban megérthetjük az olyan betegségeket kialakulásának okát, mint a mélyvénás trombózis, a szívroham, a stroke bizonyos fajtái, illetve a vérzési rendellenességek.

A tanulmány során, melyet a Centre for Cognitive Ageing and Cognitive Epidemiology (CCACE) kutatóközpontban végeztek, összefüggést kerestek félmillió genetikai marker és a véralvadáshoz szükséges időtartam között, amit az úgynevezett aktivált parciális tromboplasztin idő (aPTI) vizsgálattal mérnek. Az eredmények szerint három gén, az F12, a HRG és a KNG1 felel a véralvadási idő jelentős eltéréséért a különböző egészséges emberekben. A kutatócsoport arra buzdítja az ide kapcsolódó egészségügyi rendellenességeket kutató szakembereket, hogy tanulmányozzák ezeket a géneket.

A kutatás résztvevői az Edinburgh környékén élő 1921-es és az 1936-os Lothian születési kohort tagjai. A már 70 éven felüli Lothian születési kohortot Ian Deary professzor és munkatársai vizsgálják az Edinburgh Egyetemen, hogy segítségükkel kimutathassák az egészséges öregedés kulcstényezőit.

Dr. Lorna Houlihan, az elemzés egyik készítője így nyilatkozott: "Rendkívül izgalmas genetikai felfedezésről van szó, különösen azért, mert nagyon kevés gén felel ilyen nagy hatásért. Megvizsgáltuk az idős emberekből álló kohort orvosi anyagának genetikáját. Amikor megtudtam ezt a jelentős eredményt a véralvadás genetikájával kapcsolatban, először leellenőriztem, hogy mindkét csoportunkban előfordul-e - és igen. Aztán megnéztem, hogy valaki már felfedezte-e ezt - és még nem. Ezután a kutatócsoport nekilátott a lehetséges orvosi implikációk számba vételének bizonyos véralvadási rendellenességekkel kapcsolatban."

Ian Deary professzor, a kutatás vezetője, a Centre for Cognitive Ageing and Cognitive Epidemiology (CCACE) igazgatója így nyilatkozott: "Kutatócsoportunk nagyon örül, hogy elsőként járulhatott hozzá ezzel a véralvadás genetikájához. A csapatban orvos, genetikus és véralvadási szakértő is dolgozik, akik sokat segítettek a felfedezés jelentőségének értékelésében. Most az eredmények klinikai jelentőségének megállapítása következik."

A kutatás eredményei az American Journal of Human Genetics szaklapban olvashatók.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció