Ezt kell tennünk, ha lefújnak paprikaspray-vel

Az Egyesült Államokban a George Floyd halála miatt kezdődött tüntetések annyira elfajultak, hogy a helyszínekre kirendelt rendőrök a többi között könnygázt, gumilövedékeket és paprikaspray-t is bevetettek. De mit lehet tenni, ha valakit lefújnak az utóbbival?

A paprikaspray egy régóta használt önvédelmi eszköz, amelyet a rendőrök is gyakran bevetnek, például tömegoszlatáskor. Tulajdonképpen a csípőspaprika alaposan feldúsított kivonatát tartalmazza - foglalta össze Sven-Eric Jordt, a Duke Egyetem aneszteziológus professzora a Prevention kérdésére. Aktiválja a fájdalomérzékelő neuronokat, így a szakember szerint igazából ideggáznak is nevezhető.

A csípős paprika így hat a testre Gasztronómiai szempontból a csípős paprika kétségkívül fontos szerepet tölt be a mindennapjainkban. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy egészségügyi szempontból is hasznos a magyar konyhában igen népszerű zöldség rendszeres fogyasztása. Kattintson a részletekért!

Aki valaha nyúlt már a szemébe, miközben erőspaprikát vágott, megtapasztalhatta, hogy körülbelül milyen érzés, ha valakit lefújnak paprikaspray-vel - legalábbis megközelítőleg. A spray-ben ugyanis magas koncentrációjú kapszaicin van (ez felel a paprika csípősségéért), ami gyakorlatilag elvakítja az érintetteket, emellett légzési nehézséget és igen erős fájdalmat is okoz. Jordt szerint olyan érzés, minta égne a bőrünk és a tüdőnk, de valójában azok számára, akik nem tapasztalták meg a saját bőrükön, szavakkal nem írható le a spray által okozottfájdalommértéke.

Nem jó ötlet a tejes öblögetés

Ha valakit lefújnak paprikaspray-vel, azonnal kezdjen menekülni. Nagyon fontos, hogy mihamarabb segítséget kérjünk, mert egy 2017-es tanulmány szerint komoly égési sérüléseket és tartós szemkárosodást is szenvedhetünk. A paprikaspray olaj alapú, ezért nehéz lemosni. Ha pedig csak segíteni próbálunk valakinek, akit lefújtak, kérjük meg, hogy hadd kezdjük el az arcát és a szemét öblíteni hideg vízzel. Ha kontaktlencsét visel, azt rögtön ki kell venni, illetve javasolt a gyors pislogás, serkentve a könnytermelődést. Semmiképp se dörzsöljük az érintett területet, és ha lehet, ne is érintsük meg, nehogy az anyagot véletlenül átvigyük más testrészekre is. A bőrfelületet ne takarjuk vagy fedjük le, hanem hagyjuk szellőzni.

A spray okozta fájdalom órákig is elhúzódhat. Fotó: Getty Images
A spray okozta fájdalom órákig is elhúzódhat. Fotó: Getty Images

Gyakran használnak tejet, hogy az arcot és a szemet leöblítsék, de a szakember és az amerikai CDC sem javasolja ezt. A tej jó eséllyel nem steril, ezért fertőzésveszélyes. Inkább bőséges hideg vizes lemosást, öblögetést javasolnak, esetleg fiziológiás sóoldat használatát, amennyiben kéznél van. Ha lefújtak, próbáljunk nyugodtak maradni, bármilyen fájdalmas is, mert segíti a tünetek enyhülését, amelyek pár percig, de akár néhány órán át is tarthatnak. Ha másnak segítünk, próbáljuk nyugtatni, és mondjuk el neki, hogy tudjuk, hogy fájdalmai vannak, de azok el fognak múlni.

Ha biztonságos helyre jutunk, szappannal és vízzel mosakodjunk meg minél alaposabban - a szappan segít eltávolítani a paprikaspray azon maradványait, amelyeket a sima víznek esetleg nem sikerült. Szemünket természetesen semmiképp se mossuk szappannal! A ruháinkat a szakértő szerint legjobb, ha kidobjuk, mert bár megpróbálhatjuk többször egymás után kimosni, de ez nem javasolt, különösen akkor nem, ha esetleg könnygáznak is ki voltunk téve.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció