Ezt egye, hogy ne legyen szívbeteg!

A Michigani Egyetem tudósai által végzett állatkísérletes eredmények szerint a szőlő csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a metabolikus szindróma kockázatát. A hatás a szőlőben lévő természetes antioxidánsoknak köszönhető.

A 2-es típusú cukorbetegség előfutárának tartott metabolikus szindróma - mely ezek szerint megelőzhető szőlőben gazdag étrend segítségével - becslések szerint 50 millió amerikait sújt.

A vizsgálatban a zöld, a vörös és a fekete szőlő hatásait tanulmányozták: a porított kivonatot a kísérleti patkányoknak adott zsírban gazdag, a tipikus amerikai étrenddel megegyező összetételű tápba keverték. A kontroll egyedek nem kaptak a szőlőkeverékből, a szőlőből származó kalóriát cukrokkal helyettesítették.

Három hónap múlva a kontroll csoporttal szemben a szőlőben gazdag étrenden tartott állatoknál alacsonyabb vérnyomást, alacsonyabb triglicerid-szintet, és jobb cukortoleranciát mértek, annak ellenére, hogy a testtömeg tekintetében nem volt statisztikai eltérés.

Steven Bolling, a Michigani Egyetem szívsebésze szerint a jelenség magyarázata az, hogy a szőlő antioxidáns-tartalma védi a szívsejteket a metabolikus szindróma káros hatásaitól. Ezekben a patkányokban jobb értékek mutatkoztak mind a szív gyulladásos jelenségei, mind a szív funkciójának szempontjából. A szőlőben gazdag étrenden tartott patkányoknál a gyulladást, az oxidatív stresszt, illetve a kardiális stresszt jelző molekulák alacsonyabb értékeit mérték.

Bolling azonban az egészségükért aggódóknak továbbra is a régi tanácsokat ajánlja: "Étkezzünk egészségesen, telített zsírsavakban és koleszterinben szegényen, tartsuk a kívánatos testsúlyt, és növeljük a testmozgással altöltött órák számát."

Az eredményeket április 26-án a kaliforniai Anaheimben tartott Kísérletes Biológia elnevezésű tudományos ülésen mutatták be.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: