Ezért van ennyi magyar Nobel-díjas?

Egy rendhagyó kutatás eredményei szerint azokban az országokban, ahol a lakosság gyakrabban iszik tejet, több a Nobel-díjas.

A legújabb számában megjelent kutatás során a 2007-es adatok elemzésével vizsgálták 22 ország tejfogyasztását. Kiderült, hogy Svédországban a legmagasabb a tejfogyasztás aránya (évente fejenként 340 kilogramm), és itt a legmagasabb a Nobel-díjasok aránya is (10 millió főre 33 Nobel díjas jut). A második helyen Svájc áll, ahol évente fejenként 300 kilogramm tejet fogyasztanak, és 10 millió főre 32 Nobel-díjas jut. A tej- és tejtermékfogyasztás listáján Kína áll az utolsó helyen (évente fejenként 25 kilogramm), és itt a legalacsonyabb a Nobel-díjasok aránya is.

A szerzők szerint az eredmények alapján az is feltételezhető, hogy miután egy ország tejfogyasztása eléri a fejenként körülbelül 350 kilogramm mennyiséget évente, a Nobel-díjasok aránya már nem emelkedik tovább. Hangsúlyozták ugyanakkor azt is, hogy bár valóban kimutattak kapcsolatot az országok tejfogyasztása és Nobel-díjasainak létszáma között, ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést. A nagyobb mennyiségű tej fogyasztása egy adott ország fejlettebb közoktatási rendszerét is jelezheti, de mivel a tej D-vitaminban gazdag, az is elképzelhető, hogy javítja az agy teljesítményét.

A kutatás előzményét egy a New England Journal of Medicine szaklapban tavaly megjelent kutatás jelenti, amely összefüggést mutatott ki az egyes országok csokoládéfogyasztása és Nobel-díjasaik száma között. E tanulmány szerzői azt állították, hogy a csokoládé flavonoid tartalma fokozhatja az agy teljesítményét.

Az új kutatás készítői, a Gloucesteri Királyi Kórház munkatársai Dr. Sarah Linthwaite vezetésével azt a következtetést vonták le az eredményekből, hogy a Nobel-díj esélyének növelése érdekében a csokoládé mellett valószínűleg a tejfogyasztást is érdemes növelni. E kettőt pedig legjobban forró csokoládé formájában lehet egyesíteni.

A magyarok és a tej

Magyarországon 2010-ben egy ember átlagosan 67,5 liter tejet fogyasztott. Ez napi 1,8 deciliternek felel meg, ami valamivel magasabb ugyan az Unió átlagánál, de kevesebb mint a fele a szakértők által javasolt, napi félliteres mennyiségnek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)