Mit tegyünk, és mit ne, ha izomlázunk van?

Kiadós edzés után a legtöbbeknél borítékolható egy jó kis izomláz, amely pár napig ki is tart - de fontos tudni, hogy ez teljesen normális. Ilyenkor mikrosérülések keletkeznek az izmokban, amelyek gyógyulási folyamata során erősödik és fejlődik az izomzat - nem árt tisztában lenni azzal, hogy mivel könnyíthetjük meg a helyzetünket, és mivel ronthatunk rajta.

Igyunk tejet, ha izomlázunk van!

Edzés után fontos pótolni a szénhidrátot és a fehérjét, és több kutatás is arra jutott, hogy a tej , különösen a csokis tej remek ital ilyenkor, mert mind a kettőt megfelelő arányban tartalmazza, segít a szervezetnek regenerálódni, és csökkentheti az izomfájdalmakat. A lényeg, hogy válasszunk alacsony cukortartalmú változatot, és két-három decinél ne igyunk többet.

Egyre többen fogyasztanak nyers tejet, holott semmilyen komoly kutatás nem igazolja, hogy egészségesebb lenne bolti társainál. Forralás nélkül ráadásul súlyos betegséget is okozhat a fogyasztása! A nyers tej fogyasztásával kapcsolatos tudnivalókról az alábbi cikkünkben írtunk!

Ne vegyünk forró fürdőt izomláz esetén!

Bár sajgó izmokkal jó ötletnek tűnhet befeküdni a kádba , és relaxálni, a magas hőmérséklet még rosszabbá teheti az izmokban a fájdalmat és az esetleges gyulladásokat - ilyenkor a szaunázás sem feltétlenül jó ötlet. Ha mégsem tudunk ellenállni a fürdőnek, keverjünk a vízbe keserűsót, amely segít csökkenteni a fájdalmakat és a gyulladást.

Edzés után egy forró fürdő kellemes lehet, de az izmok fájdalmát csak növeli, sportolás izomláz masszázs nyújtás forró fürdő tej
Edzés után egy forró fürdő kellemes lehet, de az izmok fájdalmát csak növeli

Jegeljük az izomlázat?

A sajgó, esetleg begyulladt izmoknak nagyon jót tesz a hűtés . Ha az igénybe vett testrészekre jégzselét vagy akár csak egy csomag fagyasztott zöldséget teszünk, összehúzza az ereket, és lelassítja a véráramlást az adott területen. A hűtés után visszaáramló vér tápanyagokat szállít az izmokhoz, és segít "kimosni" az anyagokat, amelyek a fájdalmat okozzák - nem véletlen, hogy az élsportolók közül sokan jeges fürdőben regenerálódnak a kimerítő edzések után.

Ne nyújtsunk túl sokat!

A könnyed nyújtás jóleshet, ha fájnak az izmaink, de ha túlzásba visszük, akkor több kára van, mint haszna, mivel lelassíthatja a regenerációs folyamatot - erre jutottak a Dél-Carolina Orvosi Egyetem kutatói.

Masszíroztassunk, ha izomlázunk van!

A masszázs, akár masszőrhöz megyünk, akár magunknak csináljuk, nemcsak kellemes, de hasznos is, mivel élénkíti a keringést az izmokban - ennek fontos szerepe van a regenerációs folyamatban. Mindig hosszanti irányban masszírozzuk az izmot, és apró, körkörös mozdulatokkal dolgozzunk.

Forrás: rodalesorganiclife.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: