Ezért lettünk monogámok

Már az ősemberek is kifejlesztettek olyan társadalmi normákat, amelyek kedveztek a monogámiának, és büntették a poligámiát a szexuális úton terjedő fertőzéseknek (nemi betegségeknek) köszönhetően - állapította meg a kanadai University of Waterloo tanulmánya.

Ahogy a vadászó-gyűjtögető életmódról az emberek elkezdtek átállni a mezőgazdálkodására, a nagyobb populációk miatt a szexuális úton terjedő betegségek terjedéséhez is tér nyílt. Ez megmagyarázhatja az olyan társadalmi normák felé való elmozdulást, amelyek az egy szexuális partnernek kedveztek a többel vagy a sokkal szemben.
A Nature Communications folyóiratban közzétett tanulmány ismertette azokat a számítógépes modellezési technikákat, amelyekkel szimulálni tudták a különböző társadalmi párzási viselkedések evolúcióját az emberi populációkban a demográfiai adatok és a betegség átviteli tényezők alapján.

"Ez a kutatás azt mutatja, hogy a természeti rendszerek eseményei, például a fertőző betegségek megjelenése, erősen befolyásolhatják a közösségi normákat, különösen a csoport-orientált ítéleteket. A tanulmányunk bemutatja, hogy milyen matematikai modellekkel lehet nem csak megjósolni a jövőt, hanem megérteni a múltat" - mondta Chris Bauch, az egyetem alkalmazott matematika professzora.

A szexuális úton terjedő betegségek miatt lettünk monogámok?

A szexuális úton terjedő betegségek miatt lettünk monogámok?

Bauch professzor és Richard McElreath, a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatója megállapította, hogy ha a populáció mérete megnőtt, a szexuális úton terjedő betegségek miatt csökkent a termékenységi ráta, ha a férfiaknak több partnerük volt. Ezért a párzási viselkedés úgy változott, hogy az előnyösebb legyen a csoportnak, azaz a monogámia került előtérbe.

Az egy szexuális partnerrel kapcsolatban álló 18-22 év közötti nők harmada fertőződik meg a méhnyakrákot okozó humán papillomavírussal (HPV). Részletek!

A vadászó-gyűjtögető népességen belül gyakori volt, hogy néhány férfi kisajátíthatta a párzás jogát több nővel, hogy növelje utódainak számát. Ezekben a kis társadalmakban, ahol maximum 30 ivarérett egyet volt, a nemi betegségek megjelenése rövid életű volt, így ezek a kórok összességükben általában nem voltak jelentős hatással a populációra.

A mezőgazdasági termelés köré szerveződő társadalmakban a népesség mérete megnőtt, s a kutatás szerint a szexuális úton terjedő betegségek előfordulása fokozott a poligámia mellett, ha a kapcsolati hálózatok átfedik egymást. A modern gyógyszerek hiányában a szifilisz, a chlamydia és a tripper miatti meddőség valószínűleg magas volt. Ez tette előnyösebbé a monogámiát, illetve azoknak a férfiaknak a megbüntetését, akik nem követték az egynejűséget. Azok a csoportok, amelyek a monogámiát társadalmi normává tették felülmúlhatták azokat, amelyeknél ez a stratégiai lépés hiányozott.

"A társadalmi normáink nem teljes elszigeteltségben alakultak ki attól, ami a természeti környezetben történik. Épp ellenkezőleg, nem tudjuk megérteni a társadalmi normákat a természeti környezet nélkül, amely hatást gyakorolt rájuk. A társadalmi normáink formálták a természeti környezetet, miközben a környezet hatott a társadalmi szabályainkra, ahogy ezt egyre inkább felismerjük" - fejtette ki Bauch professzor.

A kutatók megjegyzik, hogy a szexuális úton terjedő betegségek a sok tényező közül - beleértve a női választást, a kórokozók okozta a stresszt és a technológiai hatásokat -, az egyiket jelenthetik, amelyek az emberi viselkedést többnejűségtől a monogámia felé terelte.

Forrás: phys.org
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
, °C
Minimum:
, °C

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag