Ezért lehetnek feledékenyek a nők

Terhessége előrehaladásával számos kismama számol be fokozódó feledékenységről és egy új kutatás szerint ezt a megemelkedett hormonszintek agyra gyakorolt hatása okozza.

"Számos nő érdeklődik a téma iránt és aggódik a memóriájáért, hogy visszatér-e majd, miután terhesség alatt úgy érzik, kognitív képességeik romlottak" - mondta el Diane Farrar, a brit Bradford Egyetem Egészségkutató Intézetének tudósa.

Farrar és munkatársai a kismamák térbeli memóriáját vizsgálták - ez a memória tárolja, hol parkoltunk le autónkkal vagy hová tettük le a lakáskulcsunkat. A kutatók a kismamák nemi hormonjainak szintjét is megmérték, majd egy kérdőív segítségével mérték fel hangulatukat és szorongásuk mértékét. A vizsgálatban résztvevő 23 kismama eredményeit 24 nem terhes nőével hasonlították össze.

A második és harmadik trimeszterben a kismamák jelentősen rosszabbul teljesítettek a térbeli memóriát vizsgáló teszteken, mint a kontrollcsoport, a memóriára gyakorolt hatás három hónappal a szülés után is fennállt. A kismamák hangulata a terhesség során rosszabb volt és több szorongásról számoltak be, ez azonban a szülés után három hónappal kiegyenlítődött.

Az eredmények azt sugallják, hogy a vérben keringő nemi hormonok magasabb szintje negatív hatást gyakorol a térbeli memóriáért felelős agyi területekre, különösen a hippokampuszra. "Biztosan tudjuk, hogy a nemi hormonok túl magas szintje károsítja az idegsejteket" - nyilatkozta Farrar a LiveScience internetes portálnak hozzátéve, hogy egyedül ebből a vizsgálatból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. "Csak találgathatunk, hogy a nemi hormonok vannak hatással a kognitív funkciókra."

Egy másik lehetőség, hogy a kismamák nyomott hangulata befolyásolja a memóriát, annak ellenére, hogy a hangulat javult a szülés után, a memória pedig nem. Ha a nemi hormonok állnak a memóriaromlás hátterében, akkor ezek szintjeinek visszarendeződése húzódhat el.

Farrar megjegyezte, hogy nem minden kismama tapasztal memóriaromlást, de akik úgy érzik, nő a feledékenységük, sokat profitálhatnának abból, ha a tudósok meghatároznák, hogy ez egy normális jelenség-e, amely szülés után megszűnik.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció