Ezért fontos, hogy a kislányok babázzanak

Az empátiával és a szociális készségekkel járó agyi régiókat is aktivizálja a kislányoknál, ha egy babával játszanak.

Rengeteg kislánynak nagy kedvencei a játék babák, amelyeket saját gyermekeként dédelget, öltöztet és etet. Ez pedig nem csak a szórakoztatását szolgálja: egy friss kutatás szerint fontos agyi régiókat aktivál a babával való játék.

A tablet így hat a gyerekre Egy mai kisgyermek számára már általános használati tárgy a tablet és az okostelefon, de milyen módon befolyásolják ezek a fejlődésüket? A portálunknak nyilatkozó óvónő szerint valódi szenvedélybetegség jeleit mutatja néhány kisgyermek, akit eltiltanak az elektromos kütyüktől. Egy logopédus szerint pedig verbális fejlődésükben is lemaradnak az állandóan tabletező kicsik a kortársaiktól. Kattintson a részletekért!

Ezért jobb a tablet helyett a baba

A Cardiff Egyetem kutatócsoportja először vizsgálta az idegtudomány segítségével azt, hogy a babázás milyen hatással van a gyermekekre. Egy 18 hónapos vizsgálat során a kutatók 33, négy és nyolc év közötti gyermek agytevékenységét figyelték játék közben. Volt, hogy egyedül játszottak a babákkal, időnként pedig az egyik kutatási asszisztens is csatlakozott hozzájuk. A vizsgálat másik részében pedig egy tableten játszhattak különféle kreativitást igénylő játékokat - szintén egyedül, illetve egy asszisztenssel közösen.

Fejleszti a gyerekeket a babázás. Fotó: Getty Images
Fejleszti a gyerekeket a babázás. Fotó: Getty Images

Miközben a gyerekek a babákkal játszottak, a kutatók erős aktivitást figyeltek meg a hátsó felső temporális barázda, röviden pSTS nevű agyi régiójukban. Ez a terület felelős az empátiáért, illetve a szociális információfeldolgozási képességekért, és ugyanolyan aktív volt akkor is, ha a gyermekek egyedül, vagy valakivel közösen játszottak. A tabletes játékok azonban sokkal kisebb reakciókat váltottak ki belőlük. A tanulmány eredményeit a Frontiers in Human Neuroscience folyóirat publikálta.

A pSTS aktivitása azt mutatja, hogy a babázás segít a gyerekeknek a későbbi életben szükséges szociális készségek elsajátításában és gyakorlásában - összegezte a tanulmány eredményeit Dr. Sarah Gerson. Miközben játszanak a babákkal, a gyerekek a saját kis képzeletbeli világukat hozzák létre. A játék lényege ilyenkor nem a problémamegoldás, hanem hogy belegondoljanak, mit érezhet, mit igényelhet egy másik személy, aki az ő gondjaikra van bízva.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: