Kiderült, miért nem menstruáltak Auschwitzban a nők

A közhiedelemmel ellentétben nem az embertelen viszonyok miatt szűnt meg a menstruációjuk a zsidó nőknek a koncentrációs táborokban egy új kutatás szerint.

A második világháború idején, a koncentrációs táborokban szinte minden zsidó nő megtapasztalta a menstruáció elmaradását, az úgynevezett amenorrhoeát. A szakértők a jelenség okát hagyományosan az embertelen körülmények okozta trauma és az alultápláltság hatásainak tulajdonították. Egy friss tanulmány szerzői azonban egy sokkal sötétebb elmélettel álltak elő – írja az IFLScience.

A kutatók írásos források és holokauszt-túlélőkkel folytatott beszélgetések alapján arra jutottak, hogy a táborokban szintetikus szteroidokat kevertek a női foglyok ételébe, hogy megakadályozzák termékenységüket.

"Közvetlenül a koncentrációs táborokba való megérkezés után a nők több mint 98 százalékánál megszűnt a menstruáció" – mondta a tanulmány szerzője, Peggy J. Kleinplatz, aki szerint ilyen hirtelen és egyöntetű hatást nem okozhatott trauma vagy éhezés. A történelem során igen sok agresszió érte a nőket, de a menstruáció ilyen mértékű tömeges elmaradása vagy nem jelentkezett, vagy rendkívül lassan. A feljegyzések tanúsága szerint, a háborús körülmények és éhínség következtében kialakuló amenorrhoea általában csak 12-18 hónap alatt alakult ki.

A táborokban szintetikus szteroidokat kevertek a női foglyok ételébe, hogy megakadályozzák termékenységüket. A képen az auschwitzi koncentrációs tábor látható. Fotó: Getty Images
A táborokban szintetikus szteroidokat kevertek a női foglyok ételébe, hogy megakadályozzák termékenységüket. A képen az auschwitzi koncentrációs tábor látható. Fotó: Getty Images

A kutatók 93 túlélővel beszélgettek, az érintettek átlagéletkora 92 év volt. Két személyt kivéve minden nő amenorrhoeát tapasztalt megérkezését követően. Az elbeszélések szerint sok nőt kirángattak a sorokból, hogy tablettát vagy injekciót adjanak be neki, így állítva le menstruációjukat. Mások azt mondták, hogy láttak a táborban megérkezni egy menstruáló nőt, akit arra kényszerítették, hogy vegyen be egy tablettát, amely véget is vetett a menzeszének.

Az egyik olyan nő, aki menstruált, azt mondta, hogy ő sosem evett a levesből, amikor úgy érzékelte, hogy valamit hozzáadtak az ételhez. Egy, az auschwitzi koncentrációs tábor konyháján dolgozó nő azt is elmondta, hogy gabonaszerű, nagyon világos rózsaszín vegyszert kevertek a levesbe, hogy gátolják a nők ciklusát. Ezt az ételt csak a női foglyoknak adták, a férfi fogvatartottak, illetve az őrök nem kaptak belőle.

A kutatásban résztvevő túlélők 98 százaléka arról is beszámolt, hogy a holokauszt után terhességi szövődményeket tapasztalt. Sokan nem tudtak annyi gyereket vállalni, amennyit szerettek volna. A 197 igazolt terhesség mintegy egynegyede végződött vetéléssel, további 6,6 százalékuk pedig halvaszületéssel. Összességében a résztvevők mindössze 16 százaléka tudott kettőnél több babát kihordani, holott többségük ennél többet akart volna.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +7 °C
Minimum: -5, +3 °C

Gyakoriak lesznek a tartósan borult tájak, napsütésre csak kevés helyen lehet számítnai. Számottevő csapadék nem várható, de szitálás, ónos szitálás most is lehet. Időnként megélénkül a délies szél, a legmelegebb órákban 2, 7 fokot mérhetünk. Hétfőn hidegpárnás, frontmentes idő lesz. Most is jelentkezhetnek kopásos eredetű ízületi bántalmak, alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni. A teljesítőképesség is csökken, illetve egyre többeknél jelentkezhetnek fejfájásos tünetek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: