Ez hozhat áttörést a születési rendellenességek szűrésében

Embriószerű kísérleti modellek segíthetnek megérteni az emberi fejlődés "feketedoboz-periódusaként" számon tartott időszakát. Ez az esetlegesen akkor kialakuló születési rendellenességekre is fényt deríthet.

A családalapítás előtt állóknak nagyon fontos előre tervezni, hogy a magzat fejlődése és a kismama egészsége is kifogástalan lehessen. Mik a legfontosabb lépések? Ezt jártuk körbe korábbi cikkünkben.

Embriószerű kísérleti modellt hoztak létre humán embrionális őssejtek felhasználásával a Cambridge-i Egyetem kutatói, hogy tanulmányozhassák az emberi fejlődés egy olyan korai szakaszát, amelyet ez idáig nem sikerült közvetlenül megfigyelni. "Óriási izgalmat jelent megfigyelni olyan fejlődési folyamatokat, amelyek egészen mostanáig rejtve voltak előttünk" - mondta Alfonso Martinez-Arias, az egyetem professzora, a kutatás egyik vezetője.

születési rendellenességek, szűrővizsgaálat, gasztruloid
Ha sikerül feltérképezni az eddig ismeretlen embrionális szakaszt, remélhetőleg még több születési rendellenességet lehet majd kiszűrni. Fotó: Getty Images

A jogi szabályok ez már nem tiltják

Egy organizmus "tervrajza" a gasztruláció során alakul ki. Ez az intenzív sejtvándorlással járó folyamat az embernél a fejlődés nagyjából második hetében kezdődik. A gasztrulációt azonban az emberi fejlődés "feketedoboz-periódusaként" szokták emlegetni, mivel a jogi szabályozások tiltják a humán embriók 14 napnál tovább való tenyésztését laboratóriumi körülmények között. Martinez-Arias és kollégái - akiknek tanulmánya a Nature című folyóirat csütörtöki számában jelent meg - "gasztruloidokat" hoztak létre humán embrionális őssejtekből laboratóriumi körülmények között és a képződményeket kémiai eljárásokkal kezelték.

Nem tudnának tovább fejlődni

Ezek a rendszerek nem képesek teljesen kifejlett embriókká alakulni, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a tanulmányozásuk segít áthidalni a humán embriókon végzett vizsgálatokkal kapcsolatos szabályozások egy részét. A szakemberek azt remélik, hogy a szóban forgó fejlődési folyamatok pontos megismerése segíti az emberi születési rendellenességek és betegségek okainak azonosítását, illetve a várandós nőknél alkalmazható szűrőtesztek kifejlesztését.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső