Ez a jó emlékezet titka

Ha emlékezni akarunk valamire, hangosan ki kell mondanunk, állítja egy új kanadai tanulmány. A Montreal University 44 önkéntessel végzett anyagából kiderül, hogy azon emberek memóriája, akik hangosan kimondják mindazt, amire emlékezniük kell, sokkal jobb azokénál, akik csendben teszik mindezt.

A tanulmány alapjául szolgáló vizsgálat során az önkénteseknek szavakat mutattak egy képernyőn, ezek megjegyzéséhez pedig négyféle módszert kellett kipróbálniuk: hang és ajakmozgás nélkül elolvasni a szavakat; úgy olvasni a szavakat, hogy közben ajkaikkal formálják a szavakat, tehát gyakorlatilag hangtalanul, de kiejtik azokat, hangosan felolvasva a szavakat, illetve valaki más jelenlévőnek felolvasni a szavakat a képernyőről.

A mért adatok szerint azokra a szavakra emlékeztek a legjobban, amelyeket másnak olvastak fel, a következő legjobb megoldás pedig az volt, amikor hangosan, maguknak olvasták fel az egyes szavakat.

Bár egyelőre nincs olyan varázsszer, ami segítene megvédeni és felturbózni a memóriát, számtalan olyan élelmiszer létezik, amit ha beiktatunk étrendünkbe, javíthatjuk emlékezőképességünket. Olvassa el, mik ezek! A kutatást vezető Victor Boucher professzor szerint az, hogy artikulálunk, de nem ejtünk ki semmit hangosan, olyan hatást kelt, amely fokozza emlékezőtehetségünket – ha pedig ehhez beszédet is létrehozunk, akkor még többre tudunk emlékezni. Az pedig, hogy emlékezőtehetségünk akkor a legjobb, ha másnak olvassuk fel a szavakat, arra utal, hogy agyunk képes ezen emlékmorzsához kapcsolni a kommunikáció során történő különböző ingereket is.

A Consciousness & Cognition szakfolyóiratban publikált tanulmányból tehát kiderül, hogy minél többféleképpen dolgozunk a megtanulandó információn – artikulációval, hangos beszéddel, más felé forduló kommunikációval -, annál könnyebben emlékszünk rá.

Mondja ki hangosan, amit meg kell jegyezni

Egy második kutatásuk is kapcsolódik ehhez: a vizsgálatot jelentés nélküli, halandzsa szavakkal is elvégezték. Ezekre akkor sem lehetett könnyebben emlékezni, ha az előbb említett három tényező mindegyike igaz volt, mivel ezen szavak nem szerepeltek az önkéntesek hosszútávú memóriájában, tehát nem is lehetett mire emlékezni. A kutatók hozzátették: mindezen trükköt érdemes kipróbálni a hamarosan beköszöntő vizsgaidőszak előtt.

Forrás: Daily Mail

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)