Étrendkiegészítővel a kényszeres hajtépkedés ellen

Egy elterjedt étrendkiegészítő segíthet a kényszeres hajtépkedőkön, latin nevén a trichotillomániásokon - jelentették be amerikai kutatók.

A kutatók 50, átlagosan 34 éves betegen tesztelték az N-acetilciszteint 12 héten át. A vizsgálatba bevont résztvevők nagy részénél a kényszeres hajtépkedés 12 éves kor körül kezdődött.

A betegek egy részének az első hat hétben naponta 1200 milligramm, majd újabb hat hétig 2400 milligramm N-acetilciszteint adtak, míg a kontrollcsoportot placebóval (hatóanyag nélküli készítmény) kezelték. Kilenc hét elteltével az étrendkiegészítőt szedőknél jelentősen csökkent a kényszeres hajtépkedés, 12 hét után 56 százalékuk számolt be számottevő javulásról, míg ez a szám a kontrollcsoportban 16 százalék volt.

"A trichotillománia kényszeres betegség, mivel az emberek nem tudják uralni" - magyarázta Dr. Jon Grant, a Minnesota Egyetem pszichiáter docense, a tanulmány vezető szerzője. "Az emberek nem tudják abbahagyni, bár tudják, rossz hatásokkal járhat. Van, aki azt sem tudja, hogy így cselekszik."

Sokan már mindent megpróbáltak, de semmi nem használt, továbbá nem könnyű emberek közé menni esetleges kopasz foltokkal, ezért önértékelési zavarok is jelentkezhetnek. Az N-acetilcisztein csökkenti az agy glutamátszintjét, mely utóbbi vegyület izgalmat vált ki.

A tanulmány az Archives of General Psychiatry folyóirat júliusi számában jelent meg.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció