Étrend, amely ötödével csökkenti a szívroham kockázatát

A Johns Hopkins Egyetem kutatói szerint a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, telített zsírokban szegény étrend jelentős mértékben csökkentheti a szívroham kockázatát az enyhe vérnyomás-emelkedésben szenvedő emberekben.

A kutatók a vérnyomás és a koleszterin csökkentésére kifejlesztett DASH-diétát (Dietary Approaches to Stop Hypertension) vizsgálták. Tanulmányukból az derül ki, hogy az étrend közel 20 százalékkal csökkenti a szívroham kockázatát.

"A szívbetegség az egyik vezető halálok az Egyesült Államokban és a nyugati világban" - nyilatkozta a kutatás vezetője, Dr. Nisa M. Maruthur, az Egyetem docense. "A DASH-diéta alkalmazása tehát jelentős közegészségügyi előnyökkel járna."

Az étrend a zsírok, a vörös húsok, az édességek és a cukrozott üdítőitalok fogyasztásának csökkentését írja elő, és ezek helyett több teljes kiőrlésű gabona, baromfihús, sovány tejtermék, hal és diófélék fogyasztását javasolja. A Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes augusztus 31-i számában megjelent tanulmány során a kutatók 436 magas vérnyomásban, illetve vérnyomásukat tekintve határértéken lévő pácienst vizsgáltak, akik nem szedtek vérnyomásgyógyszert.

A résztvevőket három csoportba osztották: az egyik DASH-diétát követett, a másik egy tipikus, ásványi anyagokban szegény, telített zsírokban gazdag amerikai étrendet, a harmadik pedig tipikus amerikai étrendet, melyet zöldségekkel és gyümölcsökkel egészítettek ki.

Nyolc hét elteltével a DASH-diétát követőknél, akik 9-11 adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak naponta, a szívroham kockázata 18 százalékkal csökkent az amerikai étrendet követőkhöz viszonyítva. Ártalmas LDL-koleszterin szintjük is körülbelül 7 százalékkal csökkent, szisztolés vérnyomásuk pedig 7 higanymilliméterrel visszaesett. A zöldségekkel és gyümölcsökkel kiegészített amerikai étrenden élők szívrohamkockázata is mérséklődött: a tipikus amerikai étrendet követőkhöz képest 11 százalékkal.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső