Érzelmi vakságot okoz a magas vérnyomás

A Clemson Egyetem egyik kutatója szerint a vérnyomás és az arckifejezésekben illetve szövegekben rejlő érzelmi tartalom értelmezésének képessége kapcsolatban áll egymással.

James A. McCubbin, az egyetem pszichológiaprofesszora munkatársaival kimutatta, hogy a magas vérnyomásban szenvedő betegek kevésbé képesek felismerni a dühös, ijedt, szomorú és boldog arckifejezéseket, illetve szövegeket.

"Olyan ez, mintha az emotikonok nélküli e-mailek világában élnének" - mondja McCubbin. "Amikor viccnek szánunk valamit, oda teszünk egy smiley-t, nehogy az olvasó félreértse a tréfát, és feldühödjön."

McCubbin szerint egyesek "érzelmi tompultságban" szenvednek, ami miatt helytelenül reagálhatnak mások haragjára vagy egyéb érzelmeire. Az összetett társas helyzetekben, például a munkahelyi környezetben, az emberek az arckifejezésekre és a verbális érzelmi segédeszközökre támaszkodnak a kommunikáció során. Ha valaki érzelmileg tompult, elképzelhető, hogy nem bízik másokban, mert nem tudja kiolvasni az arckifejezésükből vagy a verbális kommunikációból az érzelmi tartalmat. Még az is lehet, hogy a személy több kockázatot vállal emiatt, mert nem érzékeli teljes mértékben a veszélyeket a környezetben.

McCubbin azt is hozzátette, hogy az érzelmek eltompulása és a vérnyomás közötti összefüggésnek szerepe lehet a magas vérnyomás kialakulásában és a szívkoszorúér-betegség kockázatában is. Az érzelmi tompulásnak az érzelemszabályozási zavarok, például a bipoláris zavar és a depresszió esetében is szerepe lehet. A professzor "érzelmi tompulás" elmélete a pozitív érzelmekre is vonatkozik. A pozitív érzelmek eltompulása megfosztja a személyt a szoros személyes kapcsolatok, a szabadidős tevékenységek és a pihenés élénkítő, előnyös hatásától.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: