Emlékeznek a csonkolt végtagok

A "fantom végtag" gyakran jelentkezik amputáción átesett betegeknél vagy olyanoknál, akiknél megszakadtak az érző idegrostok. A jelenség kialakulása leginkább az idegi kapcsolat megszakadásának módjától függ.

Az ausztrál Idegkutató Intézet következtetéseiket önkénteseken végzett kísérleteken keresztül vonták le, melynek során mesterségesen gátolták a jobb kar keringését. A felfújható mandzsettával lefogott felső végtagot hideggel, meleggel, illetve egyéb ingerekkel stimulálták, és az eredményeket a Journal of Physiology oldalain értékelték ki. A lefogás után 30 perccel tért vissza az alanyok csukló- és ujjmozgása. A vizsgálati időszak alatt a résztvevők jobb kezüket nem látták, és bal kezükkel modellezték le, hogy milyen pozíciót éreznek.

Ugyan a jobb kar a vérhiány miatt tompult volt, az alanyok mégis érezték azt, hogy milyen helyzetben van - ahogy az egy fantom végtagtól elvárható. Azonban meglepő módon, amennyiben a mandzsetta felhelyezésekor a csukló és az ujjak egyenesek voltak, az egyének behajlított érzésről számoltak be, az érzéstelenítés során viszont a behajlított csukló és ujjak, később kiegyenesedett érzést közvetítettek. Vagyis Lee Walsh és munkatársai a korábbi adatokkal ellentétes eredményekre jutottak, miszerint a fantomérzet nem a kialakulási helyzetet rögzíti.

Ráadásul a végtagbénulás beálltakor, amikor az egyéneket arra szólították fel, hogy hajlítsák, illetve nyújtsák az ominózus végtagot, gyakran úgy érezték, hogy még mindig képesek azt mozgatni. A "fantom végtag" jelenség kialakulásnak magyarázata az lehet, hogy agyunkban elkülönült területek dolgozzák fel az információkat, és adott végtag kiesése után az annak megfelelő agyterületet más tényezők is képesek ingerelni - olyanok is, melyek nem függenek az aktuálisan bejövő érzettől. Az új vizsgálat eredménye, hogy ez a folyamat az amputáció előtti utolsó valódi érzettel áll kapcsolatban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció