Emberi sejteket hordozott egy birkaembrió

A világon elsőként sikerült olyan juhembriót létrehozni, amely emberi genetikai kódot is tartalmaz. A későbbiekben akár donorszervek is létrehozhatóak ilyen módon.

A Kaliforniai Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült olyan juhembriót kreálniuk, amely kis mértékben emberi sejteket is tartalmaz. Mindez a szervátültetésben hozhat komoly áttörést, hiszen a későbbiekben más olyan, genetikailag módosított embriót is létrehozhatnak, amelyből átültetésre alkalmas szervek jönnek létre.

"A fiam szíve másban dobog tovább" 2007 óta Magyarországon 34 fiatal életet mentettek meg gyermekszív-transzplantációval. Fontos lelki kérdéssel is foglalkozni kell ilyenkor: tudhatja-e a donor családja, hogy ki kapja meg elhunyt gyermeke szívét? Kattintson a részletekért!

A szervátültetésben lehet szerepe

A szervátültetés rendkívül bonyolult beavatkozás, amelyet nem csak a donorok alacsony száma nehezít meg. A beteg immunrendszere ugyanis egy idő után megtámadja, és elkezdi kivetni magából a beültetett szervet. Még akkor is megtörténhet ez, ha egypetéjű ikrek között cserélt gazdát a szerv.

A kutatócsoport felnőtt emberből vételezett őssejteket juttatott egy korai fejlődési szakaszban lévő birkaembrióba, majd a négyhetes vizsgálati szakaszt követően elpusztították. Nem ez az első ilyen kísérlet: korábban disznóembrióban is sikeresen növesztettek emberi sejteket. Ez azonban jóval nagyobb volumenű volt, hiszen míg a korábbi kísérletben százezer disznósejtre jutott egyetlen emberi, addig itt az arány 1:10 ezer volt. A disznó és a birka azért ideális ezekhez a kísérletekhez, mert szerveik nagyjából ugyanakkorák, mint az emberekéi.

A szervátültetésben is előrelépést hozhat
A szervátültetésben is előrelépést hozhat

Amellett, hogy a kísérlet óriási előrelépést jelenthet a szervátültetésben, komoly etikai aggályokat is felvet. Kérdéses, hogy az egyedfejlődésbe milyen szintig szabad belenyúlnunk, és ha képesek is leszünk rá, szabad-e például emberi arcú vagy agyú állatokat kikísérletezni. Beültethető szervekre azonban világszerte rengeteg ember vár: csak az USA-ban több mint 117 ezer ember szerepel a várólistán, és minden egyes nap 22-en halnak meg amiatt, mert nem kapják meg idő ben az életben maradáshoz szükséges szervet.

Forrás: IFLScience

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +21 °C
Minimum: +12 °C

Nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható. Eső, zápor szórványosan, zivatar néhol alakulhat ki, utóbbira az ország keleti felén mutatkozik esély. Az északnyugati, nyugati szél helyenként megélénkül. Késő estére 11 és 18 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra